Valter Birsa v UEFA Ligi prvakov!

Nova Gorica, 26.08.2010

Nekdanji član ND Gorica se je s francoskim klubom AJ Auxerre prebil med elito.

V torek in sinoči so bile na sporedu povratne tekme zadnjega kvalifikacijskega kroga za uvrstitev v Ligo prvakov. Tja se je po skupni zmagi nad Zenitom iz Sankt Petersburga z 2:1 uspelo tretjič v zgodovini uvrstiti tudi francoskemu klubu AJ Auxerre.

Član tega moštva je tudi nekdanji igralec ND Gorica in reprezentant Slovenije Valter Birsa. Na prvi tekmi pred tednom dni v Rusiji je ob porazu svoje ekipe z 0:1 Birsa igral do 70. minute, medtem ko je na sinočnji odločilni tekmi v igro vstopil v 64. minuti. Auxerre je zmagal z 2:0 in se prebil v to najbolj elitno klubsko tekmovanje. Valter Birsa bo prvi nekdanji nogometaš ND Gorica, ki bo zaigral med evropsko elito.

V Ligo prvakov se je uvrstil tudi beograjski Partizan, katerega član je tudi Goran Galešić, donedavni igralec Hita Gorice. Galešić pri Beograjčanih še ni dobil priložnosti.

 
Novogoriški klub se lahko pohvali še z dvema igralcema, ki bosta, v primeru današnjega uspeha, lahko nadaljevala z nastopi na evropski sceni. Nocoj bodo namreč na sporedu povratne tekme za uvrstitev v UEFA Evropsko ligo. Matija Škarabot in Marko Šuler sta člana belgijskega kluba KAA Gent, ki je na prvi tekmi klonil proti Feyenoordu iz Rotterdama z 1:0. Škarabot je tedaj odigral vso tekmo, medtem ko je Šuler že nekaj časa poškodovan.

 

Kje so ostali nekdanji člani ND Gorica?

Kar nekaj nogometašev je ime ND Gorica poneslo v nacionalna prvenstva po Evropi, nekateri celo po svetu. Kot je znano, je Tim Matavž trenutno prvi napadalec nizozemskega Groningena. Bojan Jokič je član italijanskega prvoligaša Chievo Verona.

Odločni napadalec Miran Burgič že trese mreže v avstrijskem prvoligašu FC Wacker iz Innsbrucka. Matej Mavrič Rožič je postal nepogrešljivi člen obrambe avstrijskega prvoligaškega moštva Superfund iz Kapfenberga. Izkušeni zvezni igralec Anton Žlogar še naprej ostaja na Cipru. Trenutno je član kluba Alki Larnaca.

Novi sredini si iščejo Saša Ranić, ki se je po treh letih razšel z grškim klubom GAS Veria, Andrej Komac, ki je nazadnje igral v Izraelu in Aleš Kokot, bivši član kluba  Kecskemeti v madžarski prvi ligi.

Nekdanji napadalec Hita Gorice (2002 – 2004, 18 zadetkov) Aleksandar Rodić je aktualni član kitajskega prvoligaša Qingdao Jonoon, za ruski klub FC Kuban v drugi ligi pa nastopa črnogorski napadalec Nikola Nikezić, z 22 zadetki najboljši strelec prvenstva 2006/07 v belo-modri majici.

Še en napadalec, nekdanji član belo-modrih (sezona 2007/08, 14 golov) Nigerijec Mohammed Abdulrazak Ekpoki se poti v Vietnamu pri klubu Song Lam. Japonec Hidetoshi Wakui, ki je v Novi Gorici igral leta 2008, je član kuba Bohemians iz Prage.