Mednarodna kampanja ”Pozor! Mine!” (”Danger! Mines!”) tudi s slovenskimi nogometaši

Nova Gorica, 20.05.2013

Preberite sporočilo

Mednarodna kampanja ”Pozor! Mine!” (”Danger! Mines!”) tudi s slovenskimi nogometaši

Poškodbam ob eksplozij min vsako leto podleže več tisoč oseb, še veliko več pa jih mine ranijo ali pohabijo. Na pobudo podpredsednika združenja FIFA, princa Alija Bina Al Husseina, se je akciji o ozaveščenosti o minah (”Pozor! Mine!”) ob 4. aprilu, mednarodnem dnevu ozaveščanja o nevarnosti min, pridružil tudi SPINS s svojimi člani, nogometaši 1. SNL.

Nogometaši 1. SNL so k akciji pristopili, da bi prispevali k ozaveščanju o nevarnostih min in vzbudili večjo pozornost za ta pereč problem. S slikami ob oznakah za minska polja in napisih o nevarnosti so opozorili na žrtve min, predvsem pa na ogrožene otroške begunce sirijskega porekla v Jordaniji, na njihove potrebe in težave ter pozvali k reševanju minske problematike.

Mine še vedno predstavljajo veliko težavo za skupnosti na prizadetih območjih, saj letno poškodujejo nemalo število oseb, prav zaradi enostavne in cenovno dostopne izdelave pa sodijo med najnevarnejša orožja. Še vedno se z njimi soočajo predvsem na revnejših področjih, ki so že sicer slabše ekonomsko razvita in potrebujejo dodatno pomoč. Med območja, kjer je minskih polj, ki ogrožajo nedolžne prebivalce, največ, sodita tudi Sloveniji bližnji BiH in Hrvaška, v največjem obsegu pa se z njimi srečujejo Afrika, Azija in Latinska Amerika.

Gre za eno izmed najzahrbtnejših razstreliv, saj prizadene tudi nedolžne žrtve: med njimi je kar 70 odstotkov otrok, mlajših od 15 let, ne glede na raso, veroizpoved, socialni in ekonomski položaj, spol, jezik, videz ali starost. Oseba, ki stopi na mino, lahko utrpi slepost, večina prizadetih ostane brez rok ali nog in nekateri celo umrejo. Kljub temu je odstranitvi min in pomoči žrtvam na globalni ravni namenjenih vedno manj sredstev, čeprav že pred 16. leti sprejeta ottawska konvencija prepoveduje uporabo, kopičenje zalog, proizvodnjo in prenos protipehotnih min ter spodbuja njihovo uničenje.
 

Vasja_Sim__i___-_mine.jpg