Prihaja NK Maribor

Nova Gorica, 18.10.2018

Nogometaši ND Gorica bodo v soboto, 20. oktobra, ob 16.00 odigrali srečanje 13. kroga Prve lige TS. V novogoriški Športni park prihaja trenutno vodilni Maribor. 

Stanje na lestvici

Ob pogledu na lestvico je jasno, da bo tekma med Gorico in Mariborom veliki derbi kroga. Štajerci so s 27 točkami na 1. mestu, plavo-beli pa zasedajo 3. pozicijo z 21 točkami.

Medsebojni obračuni v aktualni sezoni

Viole so na prvem letošnjem dvoboju Goričanom prizadejale njihov edini poraz v letošnji sezoni. Srečanje v Ljudskem vrtu se je zaključilo z rezultatom 5:0 v korist domačih. 

Trener

Ime in priimek: Darko Milanič

Starost: 50

Prejšnji klubi: NK Primorje (pomočnik trenerja), Sturm Graz (pomočnik trenerja), ND Gorica, NK Maribor, Sturm Graz, Leeds United, NK Maribor. 

Najvišja točka trenerske kariere: NK Maribor - Liga prvakov

Najljubši igralni sistem: 4-2-3-1

Število tekem na klopi sedanjega kluba: 376

Forma nasprotnika 

Mariborčani kažejo suverene predstave in redko katera ekipa jih preseneti. Igrajo napadalen nogomet, ki nasprotnika prisili, da se postavi v obrambno formacijo. Po remiju z Domžalami in gladki zmagi nad Krškim so konec septembra utrpeli svoj edini, a zelo boleč poraz, ko jih je deklasirala Mura. Ta obračun je dokaz, da je trenutno vodilna ekipa lahko ranljiva, ko se spopade z visoko motiviranim nasprotnikom, a nogometaši Maribora so zelo kvalitetni, zato so se po porazu hitro pobrali in že na naslednji tekmi premagali Aluminij. Po reprezentančnem premoru je njihova forma neznanka, jasno pa je, da bodo šli na zmago, saj potrebujejo točke v boju za naslov državnega prvaka. 

Prejšnja tekma

Maribor je proti Aluminiju hitro povedel, saj je že v 3. minuti po podaji Dina Hotiča zadel Jan Mlakar. V prvem polčasu so nadzorovali potek srečanja in si priigrali nekaj priložnosti za povišanje vodstva, medtem ko so bili Kidričani le redko nevarni. Tudi drugi del srečanja so boljše začeli nogometaši Maribora, zato je moral vratar Aluminija nekajkrat resno posredovati. Sledilo je obdobje, v katerem so Kidričani izvajali pritisk na mariborsko obrambo in v 62. minuti je bil rezultat izenačen, ko je Rok Kidrič visoko skočil v kazenskem prostoru in z glavo zadel za 1:1. Veselje gostov ni trajalo dolgo, saj je v 66. minuti s prostega strela zabil Amir Dervišević. Aluminij se ni uspel pobrati in tekma se je končala z rezultatom 2:1 za Maribor. 

Ključni igralec

Kot ključnega igralca bomo pri Mariboru izpostavili Amirja Derviševića. Nogometaš vezne linije, ob enem tudi član Slovenske reprezentance, je bil v začetni enajsterici na vseh letošnjih prvenstvenih tekmah, na katerih je zbral že 9 asistenc. Njegovo najmočnejše orožje so natančni predložki, ki so za nasprotnikovo obrambo zelo neugodni. Redno zaposluje napadalce in skrbi, da prejemajo lepe podaje v kazenski prostor. Odličen pregled nad igro mu pomaga pri iskanju rešitev, tudi ko se zdi, da je v slabem položaju. Seveda pa ne smemo pozabiti na njegovo izjemno izvajanje prostih strelov, ki vratarjem povzroča ogromno težav.

Vroči igralec pri nasprotniku

Oznako 'vroči igralec' bomo tokrat pripeli prvemu strelcu prvenstva (skupaj s Hotićem in Sirkom) Janu Mlakarju. V aktualni sezoni ima na svojem računu 7 zadetkov, ki jih je dosegel na 7 različnih tekmah. V konici napada se odlično znajde in pridno izkorišča podaje soigralcev. Močan in dobro tehnično podkovan 19-letnik ima odličen 'nos za gol', kar mu omogoča, da dosega zadetke in najrazličnejših situacij. Obrambni igralci Gorice bodo morali biti nanj izjemno pozorni, saj je vselej zelo nevaren.

Vroči igralec pri ND Gorica

Pri plavo-belih je vroč Matija Kavčič. Na začetku sezone ni dobival priložnosti in tekme je večinoma spremljal s klopi ali s tribune. Ko mu je trener Miran Srebrnič ponudil priložnost, jo je bočni branilec zgrabil z obema rokama in jo odlično izkoristil. Sprememba sistema iz 4-2-3-1 na 3-5-2 mu je omogočila, da igra na poziciji bočnega igralca, na kateri se odlično znajde. Ko ga gledalci opazujejo na igrišču lahko vidijo, da igra z nekakšno mirnostjo in brez strahu. Vselej veliko preteče, kar mu omogoča sodelovanje v obrambnih in napadalnih akcijah. Tehnično je zelo dobro podkovan, kar je nekajkrat dokazal, ko se je znašel v na videz brezizhodni situaciji in se iz nje s preigravanjem rešil. Na zadnji tekmi je svojo sposobnost preigravanja pokazal, tik preden je dosegel svoj prvi prvenstveni zadetek v plavo-belem dresu. Če bo nadaljeval s takšnimi predstavami, bo v prihodnosti močno orožje Goričanov. 

Medsebojne tekme 

Gorica in Maribor sta dve izmed treh ekip, ki igrajo v prvi slovenski nogometni ligi vse od njene ustanovitve. V tem času sta odigrali 94 medsebojnih tekem, na katerih je bil večkrat uspešnejši štajerski klub. Vijolice so vknjižile 55 zmag, 15 neodločenih izidov in 24 porazov. 

Spisek poškodovanih in kaznovanih pri ND Gorica

Srebrnič bo ponovno pogrešal poškodovanega Alena Jogana, ki se po dolgotrajni poškodbi kolena vrača v trenažni proces in Leona Mariniča, ki še vedno okreva po poškodbi mečnice. 

Delegiranje

Glavni sodnik srečanja bo Rade Obrenović, s strani mu bosta pomagala Jure Praprotnik in Aleksandar Kasapović, vlogo četrtega sodnika bo opravljal Andraž Kovačič, za goloma pa bosta stala Dejan Balažič in Asmir Sagrković. 

Vstopnice

Vstopnice po nižji ceni (8 EUR odrasli, 6 EUR študenti, dijaki, ženske, 4 EUR otroci do 14. leta starosti) si lahko zagotovite v predprodaji na Mojekarte.si in njihovi prodajni mreži (Petrol, OMV, Kompas …). Na dan srečanja bodo cene redne.

Spremljanje tekme

Neposredni prenos obračuna boste lahko spremljali na programu TV Slovenija 2. 

Spremembe rezultata in ostale zanimivosti s srečanja pa boste lahko našli tudi na družbenih omrežjih kluba:

-Twitter https://twitter.com/ndgorica

-Facebook https://www.facebook.com/ndgorica/

-Instagram https://www.instagram.com/ndgorica/

 

K. P.