Darko Likar, funkcionar

Darko Likar je aktivno soustvarjal vsebino klubskega dogajanja v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Od decembra 1993 do aprila 1996 je bil predsednik kluba, kasneje pa njegov dolgoletni direktor. Kljub temu, da v zadnjem obdobju ne deluje več v klubskih strukturah, je ostal zvesti privrženec ND Gorica, kar dokazuje tudi z rednim obiskom tekem v Športnem parku. Sedaj je aktiven v Društvu mladi nogometaš Gorica, kjer vedno znova odkrivajo talente domačega in evropskega nogometnega prostora.

Darko Likar je svoj pogled na razvoj nogometa v Novi Gorici podal ob praznovanju 60. obletnice kluba.

''Kot ključno v razvoju goriškega nogometa v zadnjih dveh desetletjih, kolikor sem tudi sam sooblikoval podobo tega športa, ocenjujem leto 1993, ko se je takratno vodstvo družbe Hit odločilo za izdatnejšo pomoč klubu. Prerasla je v generalno pokroviteljstvo ter kadrovsko podporo na odgovornih funkcijah, kar se je pokazalo v organizacijskem napredku društva ter doseganju vsem znanih rezultatov. Prva ekipa je vse od takrat, z redkimi izjemami, stalno prisotna v vrhu slovenskega nogometa in redni udeleženec evropskih tekmovanj. Predsednik kluba sem postal decembra 1993 in že tedaj napovedal, da lahko v treh sezonah osvojimo državni naslov. Ob takrat nepremagljivi Olimpiji je bilo moje predvidevanje optimistično in drzno. Prvaki smo prvič postali v sezoni 1995/96, na Goriškem je vladala prava nogometna evforija, navijači so nas spremljali na vsakem koraku. Po osvojitvi državnega naslova je bil za nami dosežen pomemben cilj. Postavili smo si vprašanje kako naprej. Odločitev, da pristopimo k projektu vzpostavitve lastne nogometne šole, se je izkazala za eno najpomembnejših v razvoju nogometa na Goriškem. Minulega dela se rad spominjam tudi po tem, da sem v letu 1999 napisal predlog vizije in strategije za obdobje 2000-2005. Ta je bila ravno taka, čeprav od leta 2001, v prvi ekipi ne sodelujem več, kot smo jo doživljali vsi privrženci nogometa na Goriškem v novejšem času.

Škoda, da se je ta začela uresničevati v letu 2001 in ne že leto prej, kot bi se lahko. Ključna usmeritev vodstva prve ekipe mora biti tudi vnaprej, čeprav za ceno, da kakšno leto nismo povsem pri vrhu, na doma vzgojenem lastnem kadru. V nasprotnem primeru ne bi nikoli prepoznali takšnih nogometnih biserov, kot smo jih v preteklih letih. V razmerah spreminjajočega se okolja se mora ves nogometni pogon prilagoditi in začrtati najbolj realno pot doseganja športnih ciljev. Zavedanje, da nič ni tako, kot je bilo še včeraj, je ključno za prihajajoče obdobje, da se bo s pravimi odločitvami pristopilo novim izzivom naproti.''