Poslovil se je Marijan Žibernik

Nova Gorica, 22.09.2021

Z izredno žalostjo sporočamo, da se je od nas za vedno poslovil Marijan Žibernik (1935-2021), še eden izmed igralcev predhodnika Gorice »Železničarja«, ki so na legendarnem igrišču »za bolnico«, razveseljevali številne prijatelje nogometa.

Marijan je v obdobju med letoma 1953 in 1960 odigral dobre štiri sezone, morda bi bil najbolj zadovoljen, če izpostavimo osvojitev naslova prvaka Slovenije v sezoni 1954/1955 ter nepozabni nastop na slovenski finalni tekmi za pokal maršala Tita. 

Na tekmi vrhunca jesenske sezone 29.nov. 1958  sta se v Ljubljani srečala Odred in Železničar. Pod vodstvom eminentnih nogometnih sodnikov Gvardjančiča, Črva in Jakšeta je v praznično lepi tekmi zmagal Odred z 2:0. Igralci Železničarja so bili zelo žilav in enakovreden nasprotnik, ki bi lahko dosegel ugodnejši izid. Vredno je poudariti, da je Železnižar nastopil samo z doma vzgojenimi igralci, kar je bila tudi v tistih časih prava redkost. 

Sicer  se je Marijan z velikim veseljem spominjal na igranje nogometa. V klub je prišel skupaj z generacijo mladih iz Vrtojbe. Kmalu se je uveljavil v mladinskih ekipah in kasneje tudi pri članih. V članski konkurenci je igral prvič leta 1953, odigral je dve sezoni, običajno na mestu levega branilca, nato je odšel k vojakom. Po vrnitvi domov je odigral še dve sezoni do konca spomladanske sezone 1960.

Pri brskanju po spominu se rad spomni na lepe dogodke, čeprav je bilo tudi težko. Popolni amaterji so bili zadovoljni že s tem, da so lahko igrali. Pravi, da so igrali z neizmernim veseljem, zanosom in veliko volje ter želje do uspehov.

S prav takim veseljem in pozitivno energijo so na tekme prihajali številni gledalci (2000 in več). Tudi vlaki, ki so počasi vozili mimo, so s piski pozdravljali igralce in gledalce – vzdušje je bilo enkratno, podporo je bilo čutiti povsod. Zanimivo je bilo čakanje na tekmo, analiza po tekmi pa je bila pogosta tema, primerna za večdnevne razprave, običajno na placu, v slaščičarni, kavarni, restavraciji Lipa in gostilni Zlata kapljica.

Na fotografiji iz 29. 11. 1958 proti Odredu Marijan čepi četrti z leve.

Počivaj v miru! Sožalje svojcem.