Intervju: Grega Sorčan

Nova Gorica, 14.11.2018

Po tem, ko smo že poročali o podaljšanju pogodbe Grege Sorčana do zaključka sezone 2019/20, vam sedaj ponujamo tudi daljši pogovor z izjemnim mladim vratarjem, ki se je ozrl na obnovitev sodelovanja, dosedanje obdobje v Novi Gorici, podporo s strani družine, reprezentanco in nadaljnje cilje.

Pred dnevi si podpisal novo pogodbo s klubom, verjetno si s tem zelo zadovoljen?

“Seveda, sem zelo zadovoljen in vesel, da imam takšno zaupanje s strani kluba in to zaupanje si s ponujenim podaljšanjem želim kar se da dobro unovčiti.”

V Novi Gorici so za teboj štiri sezone, v tem času si nastopil na kar 143 tekmah. Kako gledaš na dosedanje obdobje v dresu Gorice?

“Mislim, da so bile dosedanje 4 sezone zelo uspešne, tako za klub kot tudi zame osebno. Dvakrat smo se uvrstili v kvalifikacije za Evropo in enkrat celo končali sezono na drugem mestu. Sam že od začetka redno branim, in to je tisto, česar sem si želel.”

Kako na to gleda družina, najverjetneje tvoji največji podporniki?

“Res je. Moja družina me zelo podpira in vselej stoji ob strani, za kar sem jim zelo hvaležen. Pridejo na vsako domačo in gostujočo tekmo, kar mi zares veliko pomeni.''

Kakšni so tvoji osebni načrti za bližnjo prihodnost oziroma za nadaljevanje prvenstva?

“Želim si čim hitrejšega izhoda iz krize, ki nas pesti in da začnemo zmagovati dvoboje z neposrednimi tekmeci. Osebno pa seveda ohraniti mrežo čimvečkrat nedotaknjeno.”

V zadnjem obdobju se rezultati niso odvili, kot bi si želeli, ampak prvenstvo je še dolgo in z vsako tekmo se lahko marsikaj spremeni. Kako na to gleda moštvo?

“Mislim, da smo padli v manjšo rezultatsko krizo, ampak po mojem mnenju ima vsaka ekipa takšno obdobje. Kot ekipa delujemo zelo povezano in menim, da nam bo že takoj po reprezentančnem premoru skupaj uspelo priti iz tega neugodnega obdobja in da bomo že na tekmi z Aluminijem vknjižili vse tri točke.”

Reprezentančni status v izbrani vrsti do 21 let se je iztekel, so misli že povezane s člansko reprezentanco glede na trenutno stanje v A moštvu?

“Odigral sem kar nekaj tekem za U21, sedaj pa se to obdobje zaključuje. S člansko reprezentanco se ne obremenjujem, če pa kdaj v prihodnosti prejmem klic s povabilom, se bom nanj z veseljem odzval. Nastope za reprezentanco vidim kot privilegij in nekaj največjega kar lahko doživiš v karieri.”

Kako dober je lahko Grega Sorčan? Kakšni so osebni cilji?

“Zavedam se svoje vloge v ekipi, nosim določeno odgovornost in seveda se od mene pričakuje dobre predstave, ampak to je nekaj povsem normalnega. Gre samo za dodaten izziv oziroma motiv. Liga je zelo izenačena in ob eni zmagi si takoj zgoraj, v nasprotnem primeru hitro padeš, zato gledam na napredek predvsem iz moštvenega vidika ter sebi ne postavljam strogih osebnih ciljev. Beležiti moramo pozitivne rezultate, kajti le to šteje.”

Odkar si prišel k štirikratnim državnim prvakom se v vratarskem kolektivu, z izjemo samega začetka, ni veliko menjalo, kar je verjetno pozitivno?

“Seveda, to je za vratarja zelo pozitivno, še posebno če redno brani, saj je to potrdilo, da mu zaupajo in jaz osebno želim z vsako tekmo to zaupanje vrniti. Z ostalimi vratarji in s trenerjem se odlično razumem, zato je vse skupaj še toliko boljše.”

 

Besedilo: Kristjan Pahor