Cvijanović: Zavedamo se, kaj nas čaka

Nova Gorica, 07.02.2021

Nadaljevanje državnega nogometnega prvenstva se počasi, a vztrajno približuje. Ob koncu pettedenskega pripravljalnega obdobja je svoje misli za klubsko spletno stran strnil novopečeni kapetan ekipe Goran Cvijanović.

Za ekipo je pet tednov zimskih priprav. Kako bi povzel dogajanje v tem obdobju?

"Priprave so bile zahtevne predvsem s fizičnega vidika, saj smo veliko časa posvetili stvari, ki je bila verjetno naša največja pomanjkljivost v jesenskem delu prvenstva, kondicijski pripravljenosti. Za nami je zahtevnih pet tednov in s tega vidika sedaj veliko bolje pripravljeni, kot smo bili. Priprave so bile sicer krajše, kot bi bile v normalnih okoliščinah, tako da se je bilo potrebno tudi nekoliko prilagoditi, je pa bilo vse skupaj veliko lažje, saj smo jih oddelali v domačem, poznanem okolju."

Na čem je bil poudarek na treningih in kje vidiš največji napredek pri ekipi?

"Ekipa je fizično veliko bolje pripravljena, veliko pozornosti je bilo namenjene tudi sami igri, saj smo želeli skozi treninge osvojiti nekatere avtomatizme znotraj zastavljene trenerjeve filozofije in sheme, s katero bomo vstopili v nadaljevanje prvenstva. Popraviti je bilo treba nekatere napake, ki so se nam prepogosto pojavljale v zaključku jesenskega dela."

Moštvo so okrepili Matic Črnic, Matko Zirdum, Žan Vipotnik, Edin Šehić in Til Mavretič. So se novinci uspšeno prilagodili novemu okolju, kako ste jih sprejeli?

"Vsak izmed novincev predstavlja dobrodošlo osvežitev, saj ima prav vsak od njih določene kvalitete, ki jih morda prej nismo imeli. Nekateri izmed njih so že preizkušeni igralci, od katerih veš, kaj lahko pričakuješ. Mislim, da nihče ni imel večjih težav s prilagajanjem oziroma vključitvijo v ekipo, saj na treningih vlada ekipni duh. Vemo, zakaj delamo. Zavedamo se, kaj je naš cilj in da prostora za sebičnost in nesoglasja ni."

V spomladanski del, v katerem je pred Gorico zahtevna naloga v borbi za obstanek, vstopaš kot kapetan ekipe. Kako bi ocenil vzdušje pred prvo tekmo, imamo to, kar se od nas zahteva?

"Morda pripravljalno obdobje z rezultatskega vidika ni bilo najboljše, a to ni najpomembnejši vidik zadnjih petih tednov. Pripravljalni obračuni so nekaj povsem drugega kot prvenstvo. Pripravljalni obračuni so namenjeni temu, da vidiš, kaj deluje in kaj ne, kaj moraš popraviti in v čemu si boljši od nasprotnika v določeni situaciji. Na prvenstvenih tekmah je pritisk povsem drugačen. Ne obstaja formula, ki bi rezultate s priprav s 100% natančnostjo aplicirala na prvenstvo. Tudi, če bi prav vse tekme dobili in ohranili svojo mrežo nedotaknjeno na vseh šestih tekmah, ni rečeno, da bi v prvenstvu bilo sledilo enako. Zdaj se začenja del, ki šteje zares, tisto, na kar smo čakali in zaradi česar smo garali zadnjih pet tednov."

Prvenstvo plavo-beli nadaljujejo s tekmo proti Bravu. Kakšnega pomena bo ta tekma za nadaljevanje sezone?

"Prvenstvo je maraton in ne sprint. Pred nami je 17 tekem in z vsako se moramo spoprijeti na svoj način. Vsekakor bo začetek zelo pomemben, saj bi si želeli začeti s pozitivnim rezultatom. Bravo dobro poznamo, vemo, kje so njihove kvalitete, ki jih bomo poskušali nevtralizirati, hkrati pa napasti njihove šibke točke. Verjamem, da bomo že na prvi tekmi začeli niz uspešnih rezultatov."