V Novo Gorico prihaja Olimpija

Nova Gorica, 07.12.2018

Nogometaši ND Gorica bodo v soboto, 8. decembra ob 14.00, odigrali zadnje prvenstveno srečanje v koledarskem letu 2018. Plavo-beli se bodo na domačem terenu pomerili z ekipo Olimpije.

Stanje na lestvici

Pogled na prvenstveno lestvico razkriva, da ima Olimpija precej veliko prednost pred Goričani. Ljubljančani s 33 točkami zasedajo 2. mesto, plavo-beli pa so z 22 postavljeni na 7. pozicijo.

Medsebojni obračuni v aktualni sezoni

V aktualni sezoni je bila Olimpija ugoden nasprotnik za Gorico. Na dveh medsebojnih srečanjih so Novogoričani vknjižili 4 točke, a takrat so bili v popolnoma drugačni formi. V 1. krogu sta za presenečenje poskrbela Lipušček, ki je v uvodnih minutah srečanja dosegel gol z glavo, in Filipović z zadetkom v 51. minuti. V Stožicah se je srečanje po infarktni končnici zaključilo z delitvijo točk. Gostujoči nogometaši so povedli po izjemnem zadetku Celcerja s prostega strela, nato pa je v 82. minuti z bele točke izenačil Kronaveter. Minuto pred iztekom rednega dela je zadetek dosegel Filipović, in vse je že kazalo na zmago Gorice. Plavo-belo slavje je pokvaril Lupeta, ki je v 92. minuti postavil končni rezultat 2:2.

Trener

Ime in priimek: Zoran Barišić

Starost: 48

Prejšnji klubi: Rapid Vienna, Karabukspor

Najvišja točka trenerske kariere: Rapid Vienna

Število tekem na klopi sedanjega kluba: 14

Forma nasprotnika 

Olimpija v zadnjem obdobju ne blesti, saj je zaostanek za vodilnim Mariborom vse večji. Po oktobrski zmagi na večnem derbiju so na 4 tekmah osvojili le 5 točk. Najprej so na izjemnem srečanju z rezultatom 4:4 remizirali z Domžalami, sledila je zmaga proti Rudarju, nato pa so v Stožicah osvojili točko proti ekipi Mure. V prejšnjem krogu so doživeli prvi poraz pod vodstvom Barišića, saj jih je Aluminij odpihnil z izidom 6:2. Na podlagi nedavnih rezultatov bi lahko zaključili, da niso v najboljši formi, a po porazu z Aluminijem bodo želeli jesenski del sezone zaključiti s pozitivnim izidom, zato bodo še posebno motivirani za zmago v Novi Gorici.

Prejšnja tekma nasprotnika

Prvi polčas tekme proti Aluminiju je zaznamovala živahna igra polna zadetkov. Kidričani so povedli že v 2. minuti, ko je po slabem posredovanju Ivačiča zadel Horvat. Mreži nista dolgo mirovali, saj je le dobrih 10 minut kasneje izenačil Putinčanin. Odgovor rdeče-belih je prišel v 23. minuti, ko je zadel Leko. Isti igralec je povišal vodstvo svoje ekipe v 42. minuti, ko je v mrežo pospravil odbito žogo. Olimpija je medtem imela svoje priložnosti, a niso bili dovolj učinkoviti. Za nameček si je po koncu polčasa neumnost privoščil Bagnack, ki je udaril Kidriča in bil posledično izključen. 

Drugi polčas so boljše začeli nogometaši Olimpije, saj so v 52. minuti prek Savića znižali zaostanek. Kidričane je le dve minuti kasneje Tahiraj vrnil na varna dva gola razlike, po tem ko je z razdalje 10 metrov žogo poslal v mrežo. Igralci Aluminija so dosegli še dva zadetka in prepričljivo zmagali z rezultatom 6:2.

Ključni igralec pri nasprotniku

Kot ključnega smo pri aktualnih prvakih prepoznali Roka Kronavetra. Ofenzivni vezist je eden izmed najboljših posameznikov v 1. SNL in to tudi redno dokazuje. Skrbi za izgradnjo in tudi realizacijo napadov. Njegova tehnična  podkovanost je nesporna, prav tako kot kvaliteta njegovega udarca z razdalje. Gradnja Olimpijine igre je v veliki meri odvisna tudi od njega, zato bo zelo pomembno, da ga bodo plavo-beli znali zaustaviti.

Vroči igralec pri nasprotniku

Oznako 'vroči igralec' smo tokrat pripeli Stefanu Saviću. Krilni napadalec Olimpije je zabil na zadnjih dveh prvenstvenih srečanjih, kar je zagotovo pokazatelj, da je v dobri formi. Odlikujeta ga predvsem hitrost in odlična tehnična podkovanost, ki ju s pridom uporablja pri prebivanju nasprotnikove zadnje linije. Zelo pomembno je, da mu branilci ne pustijo preveč prostora, saj zna biti zelo nevaren. 

Vroči igralec pri ND Gorica

V Goriškem taboru je kljub negativni seriji rezultatov temu nazivu najbližje Grega Sorčan, saj kaže konstantno kvalitetne predstave in s tem ustvarja mirnost v obrambni liniji. 

Medsebojne tekme 

Tekmeca sta od leta 2009, ko se je Olimpija vrnila med elito odigrala 38 medsebojnih obračunov, bolj uspešni pa so Ljubljančani, ki so vknjižili 16 zmag, 13 neodločenih izidov in 9 porazov. 

Spisek poškodovanih in kaznovanih

Na spisku poškodovanih pri ND Gorica ni sprememb. Še vedno ne moreta igrati Marinič in Jogan, a oba že intenzivno trenirata za povratek na nogometne zelenice. Pravice nastopa na tekmi z Olimpijo nima Osuji, saj je izpolnil kvoto 4 rumenih kartonov, in je tako z jesenskim delom prvenstva že zaključil.

Pri gostih prav tako zaradi kazni, ne bo Bagnacka in Putinčanina.

Delegiranje

Glavni sodnik srečanja bo Roberto Ponis, s strani mu bosta pomagala Matej Žunič in Manuel Vidali, vlogo četrtega sodnik bo opravljal Davor Brezar, na dogajanje v kazenskem prostoru pa bosta pozorna Dragoslav Perić ter David Šmajc. 

Spremljanje tekme

Neposredni prenos obračuna boste lahko spremljali na programu Planet TV. Spremembe rezultata in ostale zanimivosti s srečanja boste lahko našli tudi na družbenih omrežjih kluba:

-Twitter https://twitter.com/ndgorica

-Facebook https://www.facebook.com/ndgorica/

-Instagram https://www.instagram.com/ndgorica/

 

Besedilo: Kristjan Pahor