Drugi pripravljalni tekmec: Borac Banja Luka

Nova Gorica, 22.06.2022

Po prvi pripravljalni tekmi v Kranjski Gori sta bila na sporedu dva naporna dneva, v katerih so plavo-beli nanizali kar 4 treninge. V četrtek, ob povratku domov, pa je v Radomljah na vrsti drugi prijateljski obračun, ki bo ponudil veliko več odgovorov. Nasprotnik je bosansko-hercegovski Borac iz Banja luke.

Borac je najuspešnejši klub v entiteti Republike Srbske in eden najbolj popularnih klubov v Bosni in Hercegovini. 

Klub je bil ustanovljen leta 1926, sprva pa se je imenoval Radnički Borac (delavski borec, op.p.), saj so ga ustanovila lokalna delavska gibanja. 

Ko je nogomet na Balkanu med obema vojnama postajal vse bolj priljubljen, je Borac leta 1937 dobil tudi svoje domovanje - Mestni Stadion Banja Luka, ki je bil skozi zgodovino večkrat obnovljen, moderni objekt pa stoji tudi danes na istem mestu in sprejme nekaj več kot 10.000 obiskovalcev, torej 3-krat več kot novogoriški Športni park.

Leta 1961 se je klub prvič uvrstil v Prvo zvezno ligo Jugoslavije, a se je še isto sezono vrnil v nižji rang tekmovanja v bivši skupni državi. Za ponoven dvig je čakal skoraj desetletje. Leta 1974 se je Borcu uspelo uvrstiti celo v finale jugoslovanskega pokala, kjer pa je moral priznati premoč slavnemu splitskemu Hajduku.

Kljub porazu je naslednjo sezono premierno nastopil v kvalifikacijah za evropska tekmovanja, kjer je v prvem krogu izločil luksemburški Rumelange, v drugem krogu pa izpadel proti belgijskemu Anderlechtu. 

Med letoma 1988 in 1992 je Borac doživljal zlato obdobje. Leta 1988 je osvojil jugoslovanski pokal, potem ko je v finalu premagal slovito Crveno Zvezdo (1:0). Leta 1992 pa je slavil v jubilejni 50. in hkrati zadnji izvedbi mednarodnega tekmovanja Mitropa Cup, ko je v italijanski Foggi ugnal madžarski Budapest VSC. 

Od ustanovitve prvenstva Bosne in Hercegovine se je Borac na vrh zavihtel dvakrat, in sicer v sezonah 2010/11 in nazadnje 2020/21. Lansko sezono je zaključil na visokem 3. mestu, kar pomeni, da bo tudi letos nastopil v kvalifikacijah za evropska tekmovanja.

Prijateljski obračun Gorice in Borca v Športnem parku Radomlje je v četrtek na sporedu ob 17. uri.