Začetek SP 2010 v Južni Afriki

Nova Gorica, 11.06.2010

Na prvenstvu tudi Goriški pridih

V Južnoafriški republiki se začenja 19. svetovno nogometno prvenstvo. Med 32 reprezentancami bo drugič v zgodovini tudi slovenska ekipa. Moštvo je pod vodstvom selektorja Matjaža Keka sprva opravilo skoraj dvotedenske priprave v Brunicu na Južnem Tirolskem, v generalki je nato v Mariboru z 3:1 ugnalo Novo Zelandijo, v ponedeljek zjutraj pa je slovenska ekspedicija prispela v Johannesburg.  

Premierni nastop na letošnjem mundialu pripada domači reprezentanci in ekipi Mehike, Slovenija pa bo prvo srečanje odigrala v nedeljo ob 13.30 proti Alžiriji v Polokwaneju.  

Zeleno-beli se bodo po tekmi z Alžirijo vrnili v svojo bazo v Johannesburgu, kjer jih na stadionu Ellis Park naslednji petek ob 16.00 čaka drugi nasprotnik – ZDA. Zadnjo tekmo prvega dela tekmovanja po skupinah pa bodo Slovenci odigrali v sredo 23. junija ob 16.00 proti Angliji, ki jo vodi Fabio Capello, doma iz Škocjana ob Soči, ki je pred desetletjem z ekipo Rome gostoval v Novi Gorici.  

Kot je znano ima slovenska reprezentanca močan Goriški pridih. V strokovnem vodstvu je prvi pomočnik selektorja Milan Miklavič, ki je v svoji bogati nogometni karieri že trikrat sedel na novogoriški klopi. Daleč najbolj odmeven dosežek mu je z nogometaši Hita Gorice uspel leta 1996, ko so skupaj osvojili krstni naslov državnih prvakov.  

Ob Miklaviču je trener v reprezentanci tudi selektor mlade izbrane vrste do 21. leta Tomaž Kavčič, nekdanji igralec in trener novogoriškega kluba. Vasja Kruh, ki je večino svoje kariere pomagal belo-modrim igralcem, je dolgoletni zdravnik reprezentance, medtem ko je fizioterapevt v slovenski izbrani vrsti Tomaž Šavnik, ki skrbi tudi za igralce Hita Gorice.  

Poleg strokovnega štaba bo na svetovnem prvenstvu nastopilo tudi šest nogometašev, ki so nase prvič opozorili v dresu Hita Gorice. To so Valter Birsa, Bojan Jokič in Marko Šuler, ki so člani udarne enajsterice, na svojo priložnost pa bodo na klopi čakali Matej Mavrič, Tim Matavž in Andrej Komac.  

Nogometno društvo Gorica želi celotni slovenski odpravi, igralcem, trenerskemu štabu in ostalim članom reprezentance uspešne nastope v Južni Afriki, s katerimi bodo ime naše domovine Slovenije še enkrat več ponesli v svet. Srečno!