Viljem De Brea, funkcionar

Viljem de Brea bil sprva julija 2002 imenovan za vodjo prvega moštva tedanjega novogoriškega kluba. Junija 2003 pa je postal predsednik Nogometnega društva Gorica, ki ga je vodil do decembra 2007.

Po globokem kriznem obdobju je Viljem De Brea s sodelavci vzpostavil zgledno delovanje ND Gorica in novogoriškemu nogometu povrnil nekdanji lesk. Izjemno presenetljivo je ND Gorica leta 2004 postala državni prvak Slovenije, v letih 2005 in 2006 pa so belo-modri ta uspeh ponovili. V letu 2006/2007 so osvojili drugo mesto in ostali v vrhu domačega nogometa. Avgusta 2004 je ND Gorica pod njegovim predsednikovanjem z zmago v Kopenhagnu s 5:0 zabaležila doslej najboljši dosežek v evropskih tekmovanjih.

Pavel Pinni, Viljem de Brea in Branko Polanc, 2006, foto: Suzana Uršič/Foto atelje Liquid Sky

 

 

 

 

Viljem De Brea (v sredini) ob proslavljanju uspeha kluba, foto: Suzana Uršič/Foto atelje Liquid Sky

 

Viljem De Brea je septembra 2007, ob praznovanju 60. obletnice kluba zapisal:     '

'Skrivnost uspeha ni v tem, da človek dela tisto, kar ljubi, temveč ljubi tisto, kar dela.  

To je bilo vedno moje izhodišče, ker sem vedel, da brez tega ne bo uspeha. Pogled v šestdesetletno zgodovino izpričuje prav to. Ljudje, ki so delali v nogometu, so ga tudi ljubili. Veliki uspehi zadnjih let so rezultat šestdesetletnega dela. Vsi, ki so v teh letih delali v tem športu, so prispevali kamenčke v mozaik nogometa v Novi Gorici.  

Uspehi niso le rezultati, uspeh je mladinska šola z več kot 400 nogometaši, ki redno trenirajo, uspeh je nova infrastruktura v športnem parku, nova vadbena površina ob Kornu, dve igrišči z umetno travo in nenazadnje je uspeh tudi ugled, ki ga kot nogometni klub uživamo v Sloveniji in po vsej Evropi. Cenijo nas kot urejeno športno društvo. Zasluge za to imajo tudi naši sponzorji, v prvi vrsti Hit d. d., ki je ponosen na to, da nosimo njihovo ime.  

Iskrena hvala vsem ljubiteljem nogometa, sponzorjem, simpatizerjem, navijačem in vsem, ki čutite z nami in ljubite nogomet.''