Pavel Pinni, trener

Pavel Pinni, strateg iz Vrtojbe, velja po treh osvojenih državnih naslovih za najuspešnejšega trenerja v klubski zgodovini. Upravni odbor ga je na mesto prvega moža stroke imenoval po petem krogu sezone 2001/02. Z mlado, neizkušeno ekipo je takoj opozoril na velik potencial domačih igralcev in v prvem letu Gorico popeljal do četrtega mesta.

Posebno težo je tedaj dala nepričakovana, a zaslužena ubranitev pokalnega naslova, kar je pomenilo, da se je Pinni že v svoji prvi pravi trenerski sezoni veselil lovorike. Naslednje leto podobnih uspehov ni ponovil. Zdi se, da je bilo osmo mesto kot nekakšna priprava na kasnejše, zares vrhunske rezultate.

V sezoni 2003/04 je moštvo sestavljeno povsem z domačimi nogometaši popeljal na sam vrh slovenske lige, ki ga je z močnejšima ekipama uspel zasesti tudi v letih 2005 in 2006. Pavel Pinni je poleg uspehov na domačem prizorišču zabeležil še odmeven evropski skalp z izločitvijo danskega prvaka iz boja za Ligo prvakov.

pavel pinni in klopo

 

 

 

 

Pavel Pinni na klopi Hita Gorice, 2005, foto: Suzana Uršič/foto atelje Liquid Sky

Zmaga nad Floro iz Talina v gosteh julija 2004 je bil sploh prvi uspeh Hita Gorice na evropskih gostovanjih. Z mesta trenerja se je poslovil po 14. krogu sezone 2006/07. Njegovo delo in uspehi pa niso ostali neopaženi, saj je bil po odhodu Branka Oblaka v začetku leta 2007 med kandidati v ožjem izboru za selektorja slovenske reprezentance.  

Ob tem velja poudariti, da je bil Pinni aktiven nogometaš, ki je za goriški klub z rahlimi presledki nastopal od sezone 1968/69 do 1986/87, ko je ob pomanjkanju igralcev kot veteran priskočil na pomoč tedanjim Vozilam. Svojo prvo trenersko izkušnjo je doživel kmalu po slovesu od aktivnega igranja v sezoni 1988/89. Ekipo je v republiški slovenski ligi popeljal do zelo dobrega tretjega mesta, najboljše uvstitve tedanjih Vozil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.       

V devetdesetih se je kalil kot pomočnik trenerjem Mendašu, Radmanoviču, Verlaševiču in si tako nabiral izkušnje, ki so mu pomagale do velikih uspehov na samostojni trenerski poti. Trije zaporedni naslovi državnih prvakov, pokalna lovorika ter nekateri odmevni nastopi v evropskih pokalih so zadosten dokaz o njegovem delu.