Pogled nazaj, pogled naprej: predsednik ND Gorica Hari Arčon

Nova Gorica, 09.06.2017

Posebej za nd-gorica.com je po izjemni sezoni svoje videnje podal prvi mož kluba, predsednik Hari Arčon. Vabljeni k branju pogovora.

Za nami je izjemna sezona. Kako ste jo doživeli vi kot predsednik kluba. Cilji so bili verjetno preseženi?

"Sezono sem doživel popolnoma normalno. Sam sem nekje na začetku ko sem prevzel predsedovanje kluba, mogoče se kdo teh besed ne spomni, dejal, če bomo preživeli in če bomo ostali kompaktni, bo naša največja okrepitev homogenost v ekipi. Ta je bila naš največji nakup v prejšnji sezoni in ravno to je tisto, kar je dalo dodatno vrednost naši ekipi. Se pravi, predvsem poznavanje igralcev med sabo in leto več izkušenj. Na koncu je boljše biti drugi kot četrti, ampak kot je rekel naš trener, vsako tekmo gremo na zmago in ob koncu potegnemo črto in analiziramo rezultate."

Pred šestimi meseci ste dejali, da boste v prvi polovici leta 2017 dobili sliko, kako bo klub deloval naprej. Ste potegnili črto in dobili odgovore, ki ste jih iskali? Je klub na pravi poti?

uprava-18.jpg"Prvih šest mesecev v tem letu je bilo ključnih. Tega so se zavedali igralci in vsi ostali. Klub je v situaciji, ko lahko odloča sam o sebi, to pomeni, da smo s trdim delom in garanjem naredili dodano vrednost, ki jo lahko vnovčimo naprej. Dejstvo je, da v nogometu ni časa za spanje. Tisto kar je bilo včeraj, je pozabljeno, se lahko vpiše v statistiko. To je tudi vse. V ponedeljek začnejo priprave na novo sezono. Ponovno bomo začeli iz ničle in spet se bo treba boriti in garati, da gremo spet proti vrhu oziroma, da tam tudi ostanemo."

Nekaj krogov pred premorom je bilo šest kandidatov za Evropo. Gorica je zaključila izjemno. Kaj drugo mesto pomeni za klub?

"Drugo mesto nam daje potrditev, da smo na pravi poti, da razmišljamo pravilno in predvsem je to informacija za vse funkcionarje, sponzorje, igralce in trenerje, ki pridejo v klub, da se lahko s trdim in poštenim delom pride daleč. Kot sem že nekajkrat dejal, pa prostora za ne delo v našem klubu ni."

Počitnice za igralce že potekajo, v ponedeljek se pričenja nova sezona. Kakšni so načrti za naprej? Kaj lahko navijači pričakujejo novega, tako pri kadrovanju kot tudi na ostalih področjih?

"Navijači lahko pričakujejo rezultate, dobre predstave in zmage. To je seveda normalno. Imajo pravico pričakovati, da bomo ponovili rezultate prejšnje sezone, ampak to je nogomet, igra z žogo, ki je okrogla in marsikaj se lahko zgodi. Je pa res, da je realnost v tem trenutku drugačna. Treba se je zavedati, da je ciklus dveh let za nami in tukaj smo mi naredili več kot kakšni drugi klubi naredijo v petnajstih letih. Ko se poizkušaš rešiti in se kasneje tudi rešiš, potrebuješ kar še nekaj časa, da se pobereš. Sam vem, da bomo potreboval še nekaj časa, da bomo prišli na želen nivo. Tisti, ki klub spremljajo od blizu, vedo, da se je pri nas vsak dan potrebno boriti, ustvarjati in garati. Ni časa za veselje za nazaj, potrebno je razmišljat za naprej, za naslednjih nekaj let, kajti če v nogometu zaspiš, ti napadalec pobegne in posledično izgubiš tekmo. Torej navijači lahko s strani igralcev in vseh ostalih v klubu še naprej pričakujejo trdo garaško delo in ustvarjanje. Tako kot v najboljših podjetjih, ni časa za počitek in zamujanje priložnosti, ki se ti morda več ne ponudijo in kjer je težko popravit napako, ki se je zgodila."

Arčon je k temu dodal: ''Pripravljeni moramo biti na vsak scenarij. Ni za pričakovati, da bomo s trenutno ekipo funkcionirali tudi naprej. Klub je namreč odvisen od prodaje igralcev. Do danes smo realizirali en prestop. Prestop, ki je rešil obstoj kluba, ter kasneje še enega z odhodom Andreja Kotnika v Italijo, ostalo pa iz tega naslova ni bilo realizirano. To pomeni, da smo bili odvisni predvsem od vsakdanjega dela, podpornikov in sponzorjev kluba. Sedaj bo prišel čas, kjer bomo odvisni tudi od prodaje, tako da gre pričakovati določene odhode. V skladu s tem bomo iskali zamenjave. Zato pa pravim, da ne more javnost pričakovati, da bomo vedno napadali prvo mesto. Iluzorno je pričakovati tako iz organizacijskega kot športnega področja, da smo v tem trenutku tega sposobni. Za stabilnost v našem okolju bomo potrebovali še nekaj časa. Vemo, da je vsak dan zahteven, treba je razmišljat za jutri in seveda je za pričakovati tako odhode kot tudi nove prihode."

Kmalu bo na sporedu evropski žreb. Imate kakšne posebne želje?

"Mislim, da nismo v situaciji, kjer lahko v Evropi lahko pričakujemo kakšen bonus. Lahko nas pri žrebu sicer nagradi sreča, vse ostalo pa je pričakovano. Nogomet je nepredvidljiva igra, marsikaj se lahko zgodi. Če bomo imeli ugoden žreb, dober dan in če bojo fantje pravi, lahko naredimo korak naprej. Pomembno je, da se tega zavedamo in damo svoj maksimum, ker si potem nimamo česa očitati."

Za konec se vpogled v nogometno šolo. Ste zadovoljni z napredkom oziroma razvojem dela? Bo do kakšnih sprememb prišlo tudi tam?

"Vsako stvar naredimo načrtno in tudi v nogometni šoli smo po temeljnem razmisleku in določenih rošadah, ki so se zgodile v prejšnjem obdobju, prišli do spoznanja, da se nič ne da narediti čez noč. Iz danes do jutri lahko samo zakrpamo luknjo. To se je dogajalo v prejšnjem obdobju, skladno s trenutnim pa smo postavili vizijo. Vizija je ta, da se nogometna šola dvigne na visok nivo. Fantje se morajo namreč zavedati, kaj pomeni biti član prve ekipe in kakšni so njeni cilji. Vsi fantje naše nogometne šole morajo biti vzgled ostalim že pred prihodom k prvi ekipi. Vsi seveda do članskega moštva ne bodo prišli. Je pa zelo pomemben segment, da potem, ko pridemo do vrha skozi piramido ločimo tiste najboljše oziroma najbolj talentirane. Drugo poslanstvo je, da Gorica nudi kvaliteten vzgled mladim fantom tudi v šoli oziroma pri spoznavanju in sprejemanju odločitev v nogometu. To pomeni biti sestavni del ekipe, deliti njeno usodo, znati sprejemati tako poraze kot zmage. To je zagotovo dodana vrednost, ki jo nogomet lahko nudi tem mladim fantom, ki bodo jutri skozi študij in ostalo kar bodo v bodoče počeli vračali to nazaj mestu. Potrebno je ustvarjati izobražene ljudi, ki lahko zavzamejo pomembne položaje tudi drugje, ne samo v nogometu. Cilj je imeti prave trenerje, pedagoge, ki bodo svoje lastne izkušnje prenašali na mlade fante, ki bodo potem skozi to rasli. Priznati je treba, da končni rezultat tekme ni vedno pomemben. Šteje namreč koliko si v tekmi vložil znanja, truda, želje in predvsem, kako včasih premagati krizno obdobje, ga prenesti v pozitiven odnos in se iz tega nekaj naučiti in zgraditi. To je ključna zadeva v mladinski šoli in potem ni bojazni, da bodo ti fantje, ki si bodo izborili prvo ekipo, tudi nam dali nek rezultat."

GREMO, GORICA!

PODPIRAJ SVOJ LOKALNI KLUB!