VETERANI

Nekdanji nogometaši goriškega kluba so združeni v ekipo veteranov. Začetek veteranske selekcije sega v leto 1977, saj so 17. aprila 1976 t.i. portoroški sklepi tedanjim aktivnim igralcem, ki so dopolnili 24 let starosti onemogočili nastopanje v rednem ligaškem tekmovanju. Kasneje se je ta starostna omejitev spreminjala, čez nekaj sezon pa je bila dokončno ukinjena. Zahvaljujoč ukinitvi starostnih omejitev pri nastopanjih za članska moštva so se igralci, ki so se morali leta 1977 posloviti od prvega moštva tedanjega NK Vozila Gorica, slabo desetletje pozneje vrnili in tako v sezoni 1986/87 pomagali ekipi do ohranitve statusa v prvi slovenski nogometni ligi.  

Ob portoroških sklepih so se vsi ostali nogometaši starejši od 24 let tedaj vključili v veteransko moštvo in v tekmovanjih v okviru Medobčinske nogometne zveze Nova Gorica v letih 1977-1987 trikrat osvojili prvo mesto.    

Leta 1980 so veterani tedanjih Vozil osvojili četrto mesto v športno-rekreacijskem prvenstvu Slovenije, za velik uspeh pa so poskrbeli v sezoni 1981/82, ko so se po osvojenem pokalnem naslovu MNZ Nova Gorica – Tolmin uvrstili v zaključni del tekmovanja za pokal Slovenije. V četrtfinalu so v Novi Gorici z 2:0 premagali Brežice, v polfinalu pa so šele po streljanju 11- metrovk klonili proti tedaj močni ekipi ljubljanskega Slovana, ki je tisto sezono v prvi slovenski ligi zasedla četrto mesto.  

veterani 1980

Ekipa veteranov iz leta 1980.

Kot zanimivost naj omenimo, da je se Slovan kasneje za pokal Jugoslavije pomeril z Veležem iz Mostarja, tedanjim članom 1. zvezne jugoslovanske lige. Pomemben je tudi uspeh v malem nogometu za prvenstvo Slovenije leta 1985, ko so veterani Goriškega kluba osvojili tretje mesto.  

Druženje in predvsem privrženost nogometni igri sta pripeljali do nastanka dveh veteranskih ekip. V letu 2006 so starejši veterani (igralci nad 55 let) osvojili prvo mesto na tradicionalnem novoletnem turnirju za pokal Primorskih novic, mlajši veterani (od 45 – 55 let) pa so na istem turnirju zasedli drugo mesto.   Poleg rednih tekmovanj je ekipa veteranov v svojem več kot tridesetletnem delovanju odigrala tudi številne prijateljske tekme. Največ v zamejstvu v Italiji in Avstriji, poleg tega tudi v Hamburgu, Bologni in konec septembra 2006 tudi v Berlinu.  

veterani 2007

Ekipa veteranov iz leta 2007.

Skupna bilanca do leta 2007, ko so veterani praznovali svoji 30 obletnico delovanja, znašala natanko 633 tekem. Zabeležili so 356 zmag, 190 neodločenih rezultatov ter 171 porazov, ob tem so odigrali 123 mednarodnih tekem. Tako dolga in organizirana aktivnost je eden od edinstvenih primerov v Republiki Sloveniji.  

V vsem tem obdobju se je kar precej igralcev, ki so bili člani veteranske ekipe, udejstvovalo tako v vlogah trenerjev različnih kategorij, kot tudi na mestih športnih funkcionarjev v različnih organizacijskih strukturah. Veterani so v letih 1991-1994 prevzeli pokroviteljstvo nad mlajšimi kategorijami, ob tem pa velja omeniti tudi prenovo dveh slačilnic, ki ju uporabljajo vse mlajše selekcije.  

veterani 2008

Ekipa veteranov iz leta 2008.

Ostaja grenak priokus, da je bila prav generaciji igralcev, ki je botrovala k nastanku veteranske ekipe, narejena velika krivica, saj so bili mnogi primorani prenehati s tekmovalno aktivnostjo prav v svojih najboljših letih. Generacija se ponaša tudi s tremi igralci, Damjanom Marušičem, Deanom Mavričem in Darkom Gulinom, ki so bili tistem času med najboljšimi v Sloveniji. 

 

veterani 2009

Ekipa veteranov, ki je bila novembra 2009 v Bratislavi.