STADION V ŠPORTNEM PARKU

Stadion v Športnem parku leži v samem mestnem jedru mladega mesta Nova Gorica. Nogometno igrišče je bilo na tem območju zgrajeno leta 1963, ko se je tedanji Nogometni klub Nova Gorica (NK Nova Gorica) preselil iz Šempetra pri Gorici v Novo Gorico. Stadion je skozi desetletja močno spreminjal svojo podobo. Če je bila prvotna postavitev stadiona skoraj na obrobju mesta, se danes objekt nahaja v samem mestnem središču na Bazoviški ulici 4.

Stadion ima 2250 sedišč, za evropske tekme pa 3066.  

stadion 1967

Stadion v Športnem parku leta 1967.

Stadion je največji objekt v mestnem kompleksu Športni park, kamor sodi še zunanje nogometno igrišče z umetno travo, letni olimpijski bazen, športna dvorana Balon, balinišče in kegljišče ter še nekatere zunanje športne površine. Stadion je v lasti mestne občine Nova Gorica, njegov upravljavec pa je Športni zavod Nova Gorica.  

Prva nogometna tekma na stadionu je bila odigrana jeseni 1963. Stadion je kasneje pridobil atletsko stezo, gledalci pa so vse športne dogodke spremljali iz bližnjega travnatega nasipa, kjer danes stoji glavna tribuna.    

Prvi večji poseg na stadionu se je zgodil leta 1977, ko je bila za državno prvenstvo Jugoslavije v atletiki zgrajena prva betonska tribuna s prostorom za okrog 600 obiskovalcev. Ta je bila v osemdesetih letih povsem prenovljena, preostali gledalci pa so tekme še vedno spremljali s travnatega nasipa oz. grive.  

Ob 35-letnici obstoja novgoriškega kluba so v goste privabili enega največjih klubov tedanje Jugoslavije. Splitski Hajduk je v Športnem parku gostoval 12. julija 1982 in na tribune ter površine ob stadionu privabil blizu pet tisoč ljubiteljev nogometa. Po nekaterih podatkih je bilo prodanih 3700 vstopnic.  

Dograditev je stadion doživel v letu 1993, ko so odprli novi del oz. podaljšek prvotne tribune. Tako na starem kot na novem delu tribune so namestili 2250 sedežev. Otvoritveno tekmo 13. oktobra 1993 med mladinskima (U-18) nogometnima reprezentancama Slovenije in Italije si je tedaj ogledalo več kot 3000 ljubiteljev nogometa. Končni rezultat je bil 6:3 za Italijane, pri katerih sta igrala tudi zvezdnika svetovnega nogometa Francesco Totti (dosegel je gol) ter Marco Di Vaio. Na srečanju je zaigral tudi domači igralec NK Gorica takrat 17-letni Marko Vogrič.  

tribuna 1990

Do leta 1993 so se navijači v Novi Gorici zbirali na tribuni ob ciljni ravnini atletske steze. 

Leta 1994 je stadion dobil povsem novo atletsko stezo, šest let pozneje pa še sodobno travnato površino, ki se je v vsem tem obdobju izkazala kot zelo kakovostna. Medtem so za potrebe novinarskega dela nad osrednjo glavno tribuno postavili montažne novinarske prostore. V devetdesetih letih so na stadionu v Športnem parku gostovali nekateri veliki evropski nogometni klubi kot so Club Brugge iz Belgije (3:5, 19.8.1997), Panathinaikos Atene iz Grčije (0:1, 16.9.1999) ter italijanska AS Roma (1:4, 14.9.2000).   

Nogometaši Gorice so svoj prvi državni naslov v samostojni Sloveniji osvojili v sezoni 1995/1996. Tedaj so bili prvi, ki so prekinili niz štirih zaporednih slavij ljubljanske Olimpije. Prav derbi z Olimpijo maja 1996 bo šel v anale kot ena najboljših in najbolj zanimivih srečanj na slovenskih igriščih. V Športnem parku se je zbralo blizu 5.000 gledalcev, kar še danes predstavlja rekorden obisk. Tekma se je v deževnem vremenu končala z 2:2, Hit Gorica pa je bila takrat le še korak oddaljena od zgodovinskega prvega naslova državnih prvakov, ki so ga Novogoričani proslavljali na zadnji domači tekmi s Korotanom iz Prevalj (1:0). Tedaj se je zbralo nekaj več kot 3.000 gledalcev.   

Februarja 2003 je Stadion v športnem parku gostil prijateljsko tekmo med članskima nogometnima reprezentancama Slovenije in Švice, ki so jo s 5:1 dobili gostje. To je bila tudi prva tekma pod novo umetno razsvetljavo. Po Ljubljani, Mariboru in Velenju je tako Nova Gorica postala četrto mesto v Sloveniji, ki je dobila možnost igranja nočnih tekem. Na srečanju s Švico, ki je bilo odigrano v zelo hladnem in vetrovnem vremenu dne 12.2.2003 je v drugem polčasu za Slovenijo zaigral nekdanji nogometaš Gorice Anton Žlogar.     

stadion 2005

Za potrebe tekmovanja v kvalifikacijah za Ligo prvakov so v poletnih mesecih 2004 stare sedeže nadomestili z novimi sedišči z naslonjali, popolnoma prenovili in povečali slačilnice za goste ter postavili semafor. Leto zatem so novo podobo dobile tudi slačilnice za domačo ekipo. Avgusta 2004 je Stadion v Športnem parku, potem ko je dobil licenco evropske nogometne zveze UEFA, gostil srečanje 3. (zadnjega) kroga kvalifikacij za Ligo prvakov, ko je Hit Gorica nastopila proti takratnemu evropskemu klubskemu podprvaku, ekipi AS Monaco FC, ki igra v prvi francoski ligi. Tedaj so za moštvo iz kneževine igrali tudi nogometni zvezdniki Patrice Evra, Maicon, Emanuel Adebayor in še nekateri. V dresu Hita Gorice pa so nastopili reprezentanti Slovenije Matej Mavrič, Andrej Komac, Aleš Kokot, Miran Srebrnič, Miran Burgič in Aleksandar Rodič. Septembra 2004 je na tem stadionu zaigralo tudi moštvo AEK Atene (1:1) v 1. krogu Pokala Uefa, občinstvu pa se je v svojem krstnem evropskem nastopu predstavil dolgoletni član slovenske reprezentance Valter Birsa.     

Leta 2006 je v Novi Gorici gostovala bukareštanska Steaua, leta 1986 tudi evropski prvak.   

Glavna tribuna je marca 2007 dobila nadstrešek, tako da je od tedaj v Novi Gorici mogoče spremljati športne prireditve v večjem udobju.  

6. februarja 2008 je bil Stadion v Športnem parku še drugič in doslej zadnjič prizorišče uradne mednarodne tekme slovenske članske moške nogometne reprezentance. Ta je pod vodstvom sedanjega selektorja Matjaža Keka gostila Dansko in klonila z 1:2. Gol za Slovenijo je dosegel Milivoje Novakovič. Domačim gledalcem so se v reprezentančnem dresu predstavili tudi nekdanji nogometaši Hita Gorice Valter Birsa, Anton Žlogar, Aleš Kokot in Matej Mavrič. 

Leta 2016 je zadnjo posodobitev doživela vzhodna tribuna, kjer so zbrani najzvestejši privrženci ND Gorice Terror Boys. UEFA v sodobnem času ne dovoli več montažnih tribun, zato je slednjo zamenjala betonska.

Na stadionu je nekaj tekem odigrala tudi mlada reprezentanca Slovenije (U-21), zadnji evropski klub, ki je gostoval v Novi Gorici, pa je bil grški Panionios, in sicer julija 2017. 

26. in 30. novembra 2021 je našo travnato zelenico prvič preizkusila tudi ženska članska nogometna reprezentanca.

Shema stadiona:

shema stadiona