Otelul Galati. Nefči Baku. Koebenhavn. Panionios? Moramo verjeti!

Nova Gorica, 19.07.2017

MORAMO VERJETI! 

V četrtek ob 20.45 ND Gorica igra svojo 52. tekmo v evropskih pokalih. Zaostanek je precejšen, a še zdaleč ni neulovljiv. Moramo verjeti v preobrat in podpreti naš lokalni klub.

Športni park bo ekipi Gorice in atenskega Panioniosa pričakal s t.i. ''face liftingom''. Prvič po dolgih desetletjih bodo nepremična sedišča tudi na vzhodni strani stadiona, kjer bodo nastanjeni tako domači Terror boysi kot tudi gostujoči navijači Panioniosa. Ločen bo tudi vhod za uradne osebe.

 

Zgodovina nas uči, da ne gre obupati.

 

30. julij 1997. PRVI PREOBRAT.

Hit Gorica v prvem krogu kvalifikacij za Pokal Uefa doma premaga romunski Otelul Galati z 2:0. Vili Bečaj iz prostega strela zabije v zadnji minuti, ob napaki gostujočega vratarja. V Galatiju prvi preobrat. Domači v 76. minuti vodijo že s 4:0. Zdi se, da je Goriška ladja potopljena. A belo-modri verjamejo. PRVIČ. Nenad Protega v 87. minuti zniža na 4:1, Enes Demirović pa s spektakularnim golom v 93. minuti Gorico popelje naprej. 4:2! Gorica se v drugem poskusu veseli prvega evropskega napredovanja.  


 

24. avgust 2000. DRUGI PREOBRAT.

Novogoričani na prvi stopnički izgubijo prvo tekmo v Bakuju proti Nefčiju z 1:0. Doma z golom Antona Žlogarja hitro povedejo z 1:0 in izničijo prednost Azerbajdžancev. Toda gostje v 62. minuti izenačijo na 1:1. Gorica za napredovanje potrebuje dva zadetka. Žlogar s svojim drugim golom v 88. minuti povede belo-modre do vodstva z 2:1, Goran Gutalj pa z zadetkom v 93. minuti popelje Gorico naprej. V dvoboj proti Romi. Belo-modri so verjeli. DRUGIČ.

 

3. avgust 2004. TRETJI PREOBRAT.

Koebenhavn2.JPGND Gorica prvič zaigra v kvalifikacijah za UEFA Ligo prvakov. V prvem krogu belo-modri suvereno preskočijo estonskega prvaka Floro iz Talina. V drugem jih čaka danski šampion FC Koebenhavn. V Športnem parku Danci slavijo z 2:1 in vse kaže, da se bo evropska pot končala. A zgodi se epskih 5:0 v danski prestolnici. Dvakrat sta zadela Aleksandar Rodić in Jani Šturm, sedanji pomočnik Mirana Srebrniča, ki je dodal en zadetek. Belo-modri so verjeli. TRETJIČ.

 

 

20. julij 2017. SE ZGODOVINA PONAVLJA?

Tudi tokrat ima Gorica položaj, ki ni zavidljiv. Panionios vodi z 2:0. A, kot nas uči zgodovina: moramo verjeti.

 

GREMO, GORICA!

 

Foto na naslovnici: Hit Gorica se julija 1997 veseli napredovanja v romunskem mestu Galati. Po neverjetnem preobratu od 4:0 na 4:2, kar je pomenilo napredovanje.