ND Gorica prejela Bloudkovo plaketo!

Nova Gorica, 19.02.2018

ND Gorica z izjemnim ponosom sporoča, da je na petkovi slovesnosti na Brdu pri Kranju društvo prejelo Bloudkovo plaketo za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa.

Priznanje pomeni veliko čast in potrditev več desetletnega predanega dela pri razvoju športa. Predstavlja krono praznovanja 70. obletnice neprekinjenega delovanja nogometnega kluba Gorica, ki smo jo obeležili v lanskem letu.  

Tokratna državna prireditev je bila že 53. zapovrstjo in pomeni podelitev najvišjih državnih priznanj na športnem področju.

Na Brdu je v imenu ND Gorica edinstveno nagrado prejel direktor kluba Sebastjan Komel. Skupaj s predsednikom Odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj Miroslavom Cerarjem in resorno ministrico je nagrado v roke Komelu predal najstarejši še aktivni nogometaš iz Nove Gorice Vitko Uršič. Tudi zanj kot podeljevalca je nastop na največjem odru predstavljal posebno čast in presenečenje. Vitko Uršič se je v zgodovino goriškega nogometa zapisal kot igralec z največ odigranimi sezonami, saj je bil domačemu kolektivu aktivno zvest kar 14 let. Po končani članski poti je igranje nadaljeval pri veteranih, kjer je kljub izjemni starosti še dandanes neutruden.     

Direktor ND Gorica Sebastjan Komel ob tem ni skrival zadovoljstva: ''V tem trenutku smo vsi v klubi izjemno ponosni na to državno odlikovanje. Mislim, da smo prvi nogometni kolektiv s takim priznanjem. Verjamem, da kanček ponosa in veselja v srcu čutijo vsi, ki so danes in so bili v preteklosti povezani s tem klubom. Klub neprekinjeno deluje že več kot sedem desetletij. Ponaša se s številnimi uspehi, vzgojil je veliko državnih reprezentantov in nudi zdravo vzgojo skoraj 300 otrokom in mladostnikom. To je sedaj uradno prepoznala tudi naša država, kar nas še posebej veseli. Gre za izjemno priznanje, ki ga lahko vrhunski športnik pridobi samo s poštenim in trdim delom. To je še posebej pomembno sporočilo v današnjem svetu, kjer grobo prevladujejo denarne dobrine. Več kot sedem desetletij uspešnega udejstvovanja se enostavno ne da kupiti. Zato smo na to še posebej ponosni.''

Devetčlanski odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj je za leto 2017 podelil 4 Bloudkova priznanja ter 11 Bloudkovih plaket. Odbor je v postopku pregledal kar 63 vlog.  

Odbor je v obrazložitvi ob podelitvi plakete ND Gorica zapisal: ''Nogometno društvo Gorica je že sedem desetletij simbol športnega dogajanja na širšem goriškem območju, Primorskem in tudi širše. V slovenskem prostoru je močno prepoznaven in cenjen nogometni kolektiv. V različnih časovnih obdobjih se je klub prebil do vrhunskih dosežkov, kar kaže na dolgo kontinuiteto dobrega dela in vzgoje ter prizadevnosti igralcev, športnih delavcev, trenerjev, gledalcev in podpornikov nogometa. Osvojitev večkratnega naslova državnih prvakov je prav gotovo dosežek, ki mu ga nedvomno zavidajo številni klubi in društva. Nogometno društvo Gorica se lahko pohvali tudi s številnimi reprezentanti, kot so Valter Birsa, Bojan Jokić, Marko Šuler, Goran Cvijanović, ki so svojo športno kariero začeli prav v vrstah tega kluba. Veliko pozornost posveča tudi razvoju mladinske šole, kjer letno vadi 250–350 otrok vseh starostnih kategorij. Leta 2016 je med več kot 400 klubi v prvih ligah v vsej Evropi ND Gorica pristala na drugem mestu po vzgoji lastnih nogometašev, s tem pa se je postavila ob bok svetovnemu sinonimu za vzgojo lastnih nogometašev, španskemu klubu Athletic Bilbao.''

 

Foto: STA