Vsega lepega je enkrat konec. Poslavlja se Miran Burgić.

Nova Gorica, 21.05.2018

Vsega lepega je enkrat konec. Miran Burgić se je pri 33 letih odločil, da zaključi svojo bogato nogometno kariero. Svojo zadnjo domačo tekmo bo odigral 23. maja proti Ankaranu.

Za plavo-bele je Burgić nastopal že v mladinskih selekcijah potem, ko je v Novo Gorico prispel iz Zagorja in že takrat je bil zelo uspešen, saj je v svoji zadnji sezoni kot mladinec na 23 tekmah dosegel 25 zadetkov.

Za člansko selekcijo je debitiral v sezoni 2002/2003, ko je bil še član mladinskega pogona. Svoj prvi naslov slovenskega prvaka pa je osvojil že naslednjo sezono. Vidnejšo vlogo je začel pridobivati leto kasneje, ko je v 22 nastopih v prvenstvu zbral šest zadetkov in tako bil pomemben člen ekipe, ki je drugič zapored dvignila pokal prve slovenske nogometne lige. Pod izjemno strelsko statistiko se je podpisal v sezoni 2005/2006, saj je na 35 tekmah v prvenstvu zabil kar 24 golov in s tem osvojil naslov prvega strelca lige ter še tretjič zapored dvignil pokal za najboljšo ekipo v Sloveniji. Odlične predstave v Novi Gorici so vzbudile pozornost širše nogometne javnosti in mu prinesle vpoklic v člansko reprezentanco Slovenije ter prestop na Švedsko.

V Skandinaviji je igral za AIK, ki je eden izmed najtrofejnejših švedskih nogometnih klubov. Burgić je tam preživel štiri leta in v 64 nastopih zbral 16 zadetkov. Po obdobju na severu Evrope se je preselil v prvo avstrijsko ligo k ekipi Wacker Innsbruck. V dveh sezonah mu je uspelo zbrati 67 nastopov in doseči 11 golov, postal pa je tudi najboljši podajalec lige. Sledil je prestop v Izrael, kjer je igral le v sezoni 2012/2013. V 19 tekmah je zabil en zadetek in nato prestopil na Ciper, kjer je nastopal za klub Ethnikosa Achna. Odigral je 18 srečanj, na katerih je 3-krat zatresel mrežo nasprotnikov. Po 8 letih v tujini se je leta 2014 vrnil v Slovenijo k ljubljanski Olimpiji, za katero je v eni sezoni zabil dva gola.

Vrnitev v njegov ''nogometni dom'' se je zgodila leta 2015, ko se je v Novo Gorico vrnil po devetih letih. V prvi sezoni po povratku je zbral 32 nastopov v prvenstvu in zabil šest zadetkov. Lanska sezona je bila zanj zelo uspešna, saj je na 30 nastopih v prvenstvu dosegel 14 zadetkov, še enega pa je dodal v pokalnem tekmovanju. Precejšen del letošnje sezone je izpustil zaradi težav s poškodbo kolena, a vseeno je v desetih nastopih v plavo-belem dresu uspel zabiti dva zadetka. Sedaj pa se je odločil, da je bilo to njegovo zadnje leto igranja nogometa in da je čas, da nogometne čevlje obesi na klin.

''Za mano je dolga kariera, polna lepih in manj lepih trenutkov, toda prišel je čas, ko je bilo potrebno sprejeti to odločitev. Na to sem že bil malce pripravljen in bi po vsej verjetnosti, če se ne bi zgodila tista poškodba, svojo nogometno pot v Gorici že končal. Letos sem bil na to pripravljen, vedel sem, da bom zaključil z igranjem nogometa, dopuščal sem le minimalno možnost nadaljevanja, zato mi te odločitve ni bilo težko sprejeti. Mogoče bo prišlo za mano in mi bo čez kakšna dva meseca težje, kot mi je sedaj, ampak trenutno tega občutka še ni''.

V sredo bo odigral svojo zadnjo domačo tekmo v plavo-belem dresu, vanjo pa vstopa z mešanimi občutki. ''Zaenkrat se s tem kar dobro spoprijemam, psihično sem dobro pripravljen, bodo pa mogoče na sami tekmi, ko se bom zavedel, da je konec in da nebom več odigral nobene tekme tukaj v Gorici, kjer sem naredil začetne korake v profesionalni karieri, vsa čustva prišla na plano''.

V tako dolgi in bogati karieri je doživel veliko, a katerega dogodka se najraje spominja? ''Zelo težko bi izbral samo enega. Lepih je bilo ogromno npr. osvojitev naslova prvaka na Švedskem, igranje pred 30.000 gledalci kot podprvak in osvojitev pokala v Izraelu, a če bi moral izpostaviti enega, bi si izbral prvi naslov prvaka z Gorico. K temu sicer nisem ravno veliko doprinesel, saj sem bil večino sezone menjava, odigral sem le nekatere tekme, ampak nekaj je bilo tako posebnega, mogoče ker sem bil še zelo mlad in sem to doživljal kot popolno evforijo. Gorica tisto sezono ni štartala na naslov prvaka, niti se ni pričakovalo česa podobnega, ker je bila prejšnjo sezono šele osma. Po 15 letih se še vedno zelo rad spominjam te sezone. Lepo je bilo tudi pri drugih dveh naslovih, ko sem bil veliko pomembnejši člen ekipe, a ju nisem doživel tako posebno kot prvega.''

Po naporni karieri si Goriški napadalec najprej želi konkretnega oddiha, nato si bo delal plane za prihodnost. ''Moj prvi načrt je, da bom po 15 letih prvič imel prosto poletje in to je zelo dobra, pozitivna stvar. Skupaj s partnerico se odločava, kam bova odšla na daljši dopust, ker si tega časovno zelo dolgo nisem mogel privoščiti. V vsej karieri sem bil med poletnim premorom samo dvakrat brez kluba, a je bilo stanje še slabše, saj sem bil precej nervozen in pogosto na telefonu, ko sem poizkušal dobiti novega. Letos bom torej užival v poletju, nato pa si bom oblikoval načrte za prihodnost.''

Burgićev odhod odpira prostor za mlade napadalce, ki jim svetuje: ''Danes je lažje dobiti priliko v članskem nogometu kot nekoč, zato bodite veseli, da imate priložnost za dokazovanje, ker je Gorica dobro okno v svet. Edino vodilo je, da morate biti vztrajni, ker bo prišlo veliko trenutkov, ko bo vse izgledalo črno, a potrebno je preživeti in nagrada za celotni vložek bo prej ali slej prišla''.

V svoji zadnji sezoni je bil blizu pokalne lovorike, ima pa še možnost, da se s klubom uvrsti v evropska tekmovanja. ''Ob koncu sem si zares močno želel osvojiti pokalno tekmovanje in tistega pokalnega izpada še vedno nisem prebolel, saj sem hotel kariero zaključiti z lovoriko. Prav tako pa sem Gorici, s katero sem preživel ogromno lepih trenutkov, želel za konec nekaj dati. Sedaj bi rad nekaj sreče, da se nam izide s četrtim mestom, saj si klub to zasluži''.

Svoje vtise ob zaključku kariere enega izmed najboljših igralcev v zgodovini kluba je podal direktor ND Gorica Sebastjan Komel: ''Miran Burgić je legenda Nogometnega društva Gorica. Ta klub ima številne nogometne legende in to izpostavljam, ker je to ogromen kapital, ko ustvarjaš zgodovino in tradicijo, ko postavljaš temelje določenega kluba ter želiš preteklost pretvoriti v prihodnost. Kot direktor in tudi kot njegov bivši soigralec lahko povem, da gre za izjemnega napadalca z izjemnim občutkom za gol, predvsem v igri z glavo. Njegove številke in učinkovitost govorijo same zase, tako da upravičeno spada med legende kluba in osebnosti širšega slovenskega nogometnega prostora. Poznam ga dobro in vem, da gre za zelo zrelo osebo. Z izrazito karizmo, pristopom in odnosom, z malo besedami pove veliko in to se je izkazalo kot odličen povezovalni člen med vodstvom kluba ter ekipo znotraj slačilnice. To so karakterne lastnosti, ki jih je potrebno bolj poudariti kot številke, sicer jih je težko opisati, je pa prav, da se jih ob takem trenutku izpostavi''.

Ob sklenitvi športne poti je Burgiću namenil še nekaj besed: ''Moje zadnje sporočilo Miranu kot igralcu je, naj zaključi svojo nogometno pot popolnoma pomirjen, zadovoljen, ponosen sam nase brez nobenega dvoma, da je kadarkoli šlo kaj narobe. Vse se zgodi z razlogom in mislim, da včasih posameznik težko vidi, kako ljudje gledajo nanj, zato bi mu tukaj rad sporočil, da je zelo cenjen, priljubljen in spoštovan. Ljudje ga tako vidijo in zdi se mi, da bi bilo pravilno, da to izkoristi ter pretvori v neko poslanstvo s svojo dužino, kar zagotovo bo, kot tudi širše z otroci in mogoče še v nogometnem svetu. Takšni ljudje kot je Miran, ne smejo ostati neopaženi in prav je, da se jih uporabi za boljši jutri športu z več vrednotami, ki na žalost v zadnjem času puhtijo in niso na prvem mestu, kot bi morale biti''.

V prihodnosti bo treba zapolniti luknjo na mestu napadalca, a Sebastjan Komel pravi, da ni razloga za strah: ''Nova Gorica je proizvedla ogromno izjemnih napadalcev, eden izmed njih je tudi Miran Burgić. Tukaj se igra napadalen stil nogometa, tu so že številni mladi fantje in v prihodnosti se bo zagotovo kateri izmed njih uspel pretvoriti v napadalca takšnega kova, kot je Miran Burgić. Upajmo, da se bo vse to odvijalo s prisotnostjo Mirana v okviru ND Gorica''.

Miran Burgić je nogometaš, ki je Gorici dal ogromno. V dresu Vrtnic je na 160 srečanjih igral 10 892 minut in v tem času zabil 55 zadetkov. Osvojil je 3 naslove prvaka in tudi po njegovi zaslugi je Gorica drugi najtrofejnejši klub v Sloveniji. Bil je eden izmed ključnih mož, ki so bili del zlatega obdobja v zgodovini kluba. Mnogim mladim nogometašem je bil vzornik in idol na njihovi nogometni poti. Po obdobju v tujini se je vrnil v matični klub in mu med drugim pomagal do naslova podprvaka v sezoni 2016/2017.

Iskreno se mu zahvaljujemo za vse, kar je storil za naš klub in mu želimo vso srečo v prihodnosti.

 

Foto: MMC