Za začetek z Olimpijo

Nova Gorica, 20.07.2018

ND Gorica bo v soboto, 21. julija, odigrala prvo srečanje sezone 2018/2019. V novogoriški Športni park prihaja aktualni prvak NK Olimpija Ljubljana.

Preteklo sezono so bili Ljubljančani precej uspešnejši od Novogoričanov, saj so zbrali 33 točk več in tako osvojili naslov državnega prvaka. Plavo-beli so sezono zaključili na 6. mestu, čeprav so bili vse do konca v igri za mesta, ki vodijo v evropska tekmovanja.

Zmaji so s treningi začeli že 13. junija, kar je seveda povezano s tem, da so 11. julija odigrali prvi obračun kvalifikacij za Ligo Prvakov. Na prvi pripravljalni tekmi, kjer so se pomerili s Šampionom, so zabili 4 zadetke, prejeli pa nobenega. Sledilo je srečanje z zagrebško Lokomotivo, ki se je končalo z rezultatom 2:2. Brez zmagovalca se je končala tudi tretja pripravljalna tekma, saj so se brez zadetkov razšli z madžarskim podprvakom Ferencvarošem. Na generalki za kvalifikacijski obračun so se pomerili z egipčanskim prvakom Al Ahlyjem in si priigrali neodločen rezultat 1:1. Prva ovira na Olimpijini poti do Lige Prvakov je bil azerbajdžanski prvak Qarabag, s katerim so na domačem igrišču izgubili z 0:1, v gosteh pa sta se razšla brez zadetkov, kar pomeni da bodo nogometaši Olimpije evropsko pot nadaljevali v kvalifikacijah za Evropsko ligo.

Obdobje med sezonama so pri Olimpiji zaznamovale velike kadrovske spremembe. Po osvojitvi dvojne krone so se odločili za menjavo trenerja, zato je Igor Biščan moral oditi, prišel pa je Ilija Stolica. Tudi igralski kader se je precej spremenil, saj so odšli Benko, Uremović, Alves, Čanadžija, Davidson, Apau in Vodišek, torej skupno 7 nogometašev, ki so prejšnjo sezono imeli pomembno vlogo v ekipi. Igralci pa niso samo odhajali, saj je v prestolnico prišlo kar nekaj okrepitev. Prišli so Bagnack, Kaludjerović, Putinčanin, Kadrić, Črnic, Suljić, Gajić, Baskera, Maksimenko in Ratnik.

Pri gostih iz prestolnice je v pripravljalnem obdobju bil strelsko najuspešnejši novinec v konici napada Kaludjerović, ki je zabil gol Šampionu in dva zagrebški Lokomotivi, vendar ga na obeh srečanjih proti Qarabagu v moštvu ni bilo. V dresu Olimpije bo v prihodnje nastopal tudi stari znanec slovenskih zelenic, Matic Črnic, ki je pred odhodom v Rijeko že igral v prvi slovenski nogometni ligi, in sicer za Domžale in Maribor. 

V domačem taboru se je v pripravljalnem obdobju najbolj izkazal Andrija Filipović, saj je dosegel kar 7 zadetkov. 

Nasprotnika sta se v prvi ligi že velikokrat srečala in skupno so uspešnejši zmaji. Boljši so bili na 16 od 36 tekem, 12 se jih je končalo z neodločenim izzidom, na 8 pa je bila uspešnejša Gorica. 

Domači strateg v svojem kadru nima problemov s poškodbami, z izjemo Alena Jogana, ki je že dlje časa poškodovan.

Glavni delivec pravice na obračunu bo Nejc Kajtazović, pomoč s strani mu bosta nudila Rafael Ajdovec in David Gabrovec, vlogo 4. sodnika bo opravljal Matej Žunič, dogajanje v kazenskem prostoru pa bosta nadzirala Dragoslav Perić in David Šmajc. 

Za zveste navijače so še vedno na voljo sezonske vstopnice, ki si jih lahko po ekskluzivni ceni zagotovite na tekmi.

 

K.P.