V petek s Celjem

Nova Gorica, 25.07.2018

Gorica bo v petek, 27. julija, v Celju odigrala srečanje 2. kroga Prve lige Telekom Slovenije.

V prejšnji sezoni so bili za malenkost uspešnejši Štajerci, saj so s 3 točkami več končali prvenstvo mesto nad plavo-belimi. O izenačenosti teh dveh ekip v pretekli sezoni priča tudi dejstvo, da je domačin vedno zmagal, torej so točke dvakrat ostale v Novi Gorici, dvakrat pa v Celju.

V pripravljalnem obdobju so Celjani odigrali 7 trening tekem, od katerih sta bili 2 medsebojni. Šampion so odpravili z rezultatom 5:0, med strelce so se vpisali Lotrič (dvakrat), Novak, Andrejašič in Požeg Vancaš. Več problemov jim je povzročal Vardar iz Skopija, s katerim so se razšli neodločeno 1:1, zadel je Pečnik. Sledilo je srečanje z ukrajinsko ekipo Vorskla, ki se je končalo z izidom 2:0 v korist Celja, zadela sta Požeg Vancaš in Novak. Na naslednjem pripravljalnem obračunu so se pomerili s katarsko ekipo Umm Salal in znova je zadetek dosegel Požeg Vancaš ter postavil končni izid 1:1. Zadnjo trening tekmo so odigrali proti Fužinarju, s katerim so se razšli brez zadetkov. Prvi krog prvenstva so v gosteh izgubili proti Aluminiju z rezultatom 2:1. Zadel je Požeg Vancaš.

Pri Štajercih je bilo v obdobju med sezonama na področju kadrovanja precej pestro, saj je prišlo veliko novih nogometašev. Prvo okrepitev je predstavljal branilec Žan Zaletel, ki je prišel iz Brava. Iz mladinskih kategorij sta k članom prestopila Gal Zorko in Lan Štravs. Naslednja pridobitev je bil Žan Flis iz Drave, sledil pa mu je Jan Novak, ki je bil do sedaj iz Olimpije posojen v velenjski Rudar. V Areni Z'dežele bosta po novem nastopala tudi Gašper Koritnik, ki je prestopil iz Krškega, in Juš Štusej, ki je zaključil mladinske selekcije v Mariboru. Zadnji v seriji okrepitev je napadalec Elvir Ibišević.

Odšli so trije nogometaši, in sicer Luka Žinko, ki se mu je iztekla posoja s strani Domžal, Bian Paul Šauperl, s katerim so prekinili pogodbo, in Fedor Predragović, s katerim so se sporazumno razšli.

Ker je Celje, tako kot Gorica, ena izmed ekip, ki je v prvi slovenski nogometni ligi že od samega začetka, je medsebojnih srečanj ogromno. Tekmece sta odigrala že 93 dvobojev, uspešnejši pa so plavo-beli, saj so vknjižili 37 zmag, 28 neodločenih rezultatov in 28 porazov.

Pri Celjanih je najbolj vroč Rudi Požeg Vancaš in prav nanj bodo morali Novogoričani najbolj paziti. Lansko sezono je bil izbran v idealno enajsterico PLTS in med kandidate za najboljšega posameznika lige. Podpisal se je pod 11 zadetkov in 6 asistenc ter si s tem prislužil vpoklic v člansko reprezentanco Slovenije. Na pripravljalnih tekmah, če ne štejemo medsebojnih, je dosegel 3 gole, zabil pa je tudi na prvem prvenstvenem obračunu in s tem pokazal, da je dobro formo prenesel v novo sezono.

Pri Gorici je med opaznejšimi Andrija Filipović, ki je proti Olimpiji dosegel izjemen zadetek. Očitno je svojo igro s trening tekem uspešno preselil na prvenstvene obračune, saj je novo sezono začel odlično. Poleg zadetka je pokazal tudi borbeno igro, veliko se je vračal na svojo polovico in pomagal obrambi, ki je mrežo ohranila nedotaknjeno.

Domači trener Miran Srebrnič bo proti Celju pogrešal le kapetana Alena Jogana, ki je poškodovan že dlje časa. Nekaj skrbi je stokovnemu štabu Novogoričanov povzročil Amel Džuzdanović, ki je v zaključku srečanja z Olimpijo obležal na tleh, a se je izkazalo, da je z njim vse v redu.

Glavni delivec pravice srečanja s pričetkom ob 18.00 uri bo Dejan Balažič, s strani mu bosta pomagala Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, vlogo četrtega sodnika pa bo opravljal Asmir Sagrković.

 

K.P.