Pred gostovanjem pri NK Maribor

Nova Gorica, 10.08.2018

V nedeljo, 12. avgusta ob 18.15, bodo nogometaši ND Gorica odigrali srečanje 4. kroga PLTS. V Ljudskem vrtu jih bo pričakal trenutno vodilni NK Maribor.

V lanski sezoni so bili Štajerci boljši od plavo-belih, saj so osvojili 80 točk, medtem ko so jih Goričani vknjižili 47. Premoč Vijolic se je kazala tudi na medsebojnih obračunih, kjer Vrtnice niso uspele osvojiti niti ene točke. 

Nogometaši Maribora so v sklopu poletnih priprav odigrali 8 trening tekem in bili so zelo uspešni. Začeli so z dvema zmagama, in sicer odpravili so Šmartno z rezultatom 0:10, nato pa so bili s 4:0 boljši od FK Kukësi. Sledil je neodločen rezultat 3:3 z makedonskim Vardarjem. Ruski klub Ural jim ni bil dorasel, saj so ga gladko premagali z rezultatom 3:0. Slavili so tudi proti SC Weiz, dosegli so 4 zadetke, prejeli le enega. Enako število golov so dali poljski Cracoviji, ta pa ni uspela doseči nobenega. Manj atraktiven rezultat je obveljal z danskim Copenhagnom, saj se je srečanje zaključilo brez zadetkov. Zadnjo trening tekmo so odigrali s srbskim klubom Čukarički in ga premagali z rezultatom 2:1. Pripravljalno obdobje so zaključili brez poraza na 8 srečanjih z golorazliko 30:5, torej 30 doseženih zadetkov in 5 prejetih.

V 1. krogu kvalifikacij za Ligo Evropa so jim nasproti stali Partizani iz Tirane, od katerih so bili boljši s skupnim rezultatom 3:0. V 2. krogu so v Tbilisiju s Chikhuro odigrali tekmo brez zadetkov, nato pa so jo doma premagali z 2:0. Na naslednji stopnici jim je žreb določil sloviti Rangers iz Glasgowa, s katerim so na gostujočem obračunu izgubili z rezultatom 3:1. Povratna tekma bo odigrana 16. avgusta v Ljudskem vrtu. 

V slovenskem prvenstvu jim zaenkrat gre zelo dobro, saj so se že povzpeli na vrh lestvice. V uvodnem krogu so s kar 0:5 premagali Rudar, nato pa nekoliko presenetljivo niso uspeli premagati Mure in osvojili le točko. Stvari so hitro postavili na svoje mesto in že v 3. krogu ponovno dosegli 5 zadetkov, ko so s 2:5 odpravili Aluminij. 

Maribor v obdobju med sezonama ni posegel po zvenečih okrepitvah, se je pa vseeno okrepil z nekaj igralci. Najbolj znano novo ime v vijoličnem dresu je Denis Klinar, ki je v preteklosti igral za ljubljansko Olimpijo. Okrepili so se tudi z 21-letnim napadalcem Felipe Santosem, ki je nogometno šolo opravil pri Palmeirasu, nato pa je igral za Ankaran. Manj znan je Nardin Mulahusejnović, ki je mladi reprezentant Bosne in Hercegovine in prihaja iz Zrinjskega. Za okrepitev vratarskega kadra je poskrbel Kenan Pirić. 

Štajersko prestolnico so zapustili trije vidnejši nogometaši, in sicer Adis Hodžić, ki je prišel v Novo Gorico in v uvodnih treh srečanjih nove tekmovalne sezone zbral polno minutažo, Alešu Mertlju se je iztekla pogodba, Damjan Bohar pa je odšel na Poljsko. 

Pri Mariboru nevarnost preti z vseh strani, saj imajo zelo kvalitetne igralce. Težko je vedeti katere napadalce bo strateg Darko Milanič poslal v igro, saj so si zelo enakovredni. Vselej so zelo nevarni Tavares, Mlakar in Zahovič, a tokrat bomo izpostavili Jasmina Mešanovića, ki je na zadnji prvenstveni tekmi dosegel t. i. 'hat-trick'. Dobro je igral tudi na pripravljalnih obračunih, na katerih je dosegel 5 zadetkov. Če bo gostujoči trener bosanskega napadalca postavil v začetno enajsterico, bodo morali biti nanj gostujoči branilci izjemno pozorni. 

Pri Gorici je trenutno najbolj 'vroč' Grega Sorčan. Mladi vratar, ki je v lanski sezoni večkrat vzbudil pozornost javnosti s svojimi izjemnimi obrambami, je očitno izvrstno formo prenesel v novo sezono. Že proti Olimpiji in Celju se je izkazal z nekaj odličnimi posredovanji in tako je bilo tudi na tekmi s Triglavom, na kateri se je moral nekajkrat zelo potruditi, da je žogi preprečil pot v mrežo. Če bo v nedeljo v dobri dnevni formi, bo nudil novogoriški obrambi potrebno podporo, nogometašem Maribora pa bo doseganje zadetkov zelo oteženo. 

Tekmeca sta v prvi slovenski nogometni ligi že od samega začetka, v 27. letih sta tako odigrala že 93 medsebojnih obračunov. Uspešnejši so Štajerci, ki so vknjižili 54 zmag, 15 neodločenih izidov in 24 porazov. 

Domači strateg Miran Srebrnič še vedno pogreša kapetana Alena Jogana, ki je zaradi poškodbe kolena odsoten že dlje časa. Po kratkotrajni bolezni se vrača centalni branilec Tine Kavčič, ki je manjkal na tekmi s Triglavom. Nekaj težav s stegensko mišico ima napadalec Mark Gulič.

Glavni delivec pravice na srečanju bo Damir Skomina, s strani mu bosta pomagala Jure Praprotnik in Robert Vukan, vlogo 4. sodnika bo opravljal Tomislav Pospeh, na dogajanje v kazenskem prostoru pa bosta pozorna Asmir Sagrković in Roman Glažar.

 

K.P.