Prihajajo Domžale

Nova Gorica, 17.08.2018

Nogometaši ND Gorica bodo v nedeljo, 18. avgusta, odigrali srečanje 5. kroga Prve Lige TS. V domačem Športnem parku se bodo pomerili z ekipo Domžal. 

Prejšnjo sezono so se Domžalčani bolje odrezali od plavo-belih, saj so zbrali 73 točk, medtem ko so jih Goričani zbrali 47. Rumenim so osvojene točke prinesle 3. mesto in boj za uvrstitev v Ligo Evropa. V medsebojnih obračunih so bili boljši varovanci Simona Rožmana, ki so zmagali dvakrat, eno zmago pa so vknjižili nogometaši Gorice. 

Nogometaši Domžal so dobro štartali v prvenstvo, saj z 9 točkami zasedajo 2. mesto. Na prvi tekmi so premagali Krško z rezultatom 2:0. Sledil je obračun z Rudarjem, ki se je končal s tremi goli v velenjski mreži in z enim v mreži rumenih. V tretjem krogu so utrpeli prvi poraz, ko so proti Muri izgubili s 5:1. Aluminij so premagali z rezultatom 3:1, sedaj pa jih čaka srečanje z Gorico. 

Pred začetkom prve slovenske lige so začeli svojo pot proti Ligi Evropa, ki pa se je v drugem krogu končala. Prvo oviro so preskočili, ko s skupnim rezultatom 3:3 izločili Široki Brijeg, nato pa jih je ustavila ruska Ufa. V največji državi na svetu so se z nasprotnikom razšli brez golov, doma pa se je tekma končala z rezultatom 1:1, kar je pomenilo, da se evropska pot za Domžale zaključuje. 

V obdobju med sezonama se je igralski kader pri rumenih nekoliko spremenil, saj so odšli nekateri pomembni igralci in prišlo  je nekaj kvalitetnih nogometašev. Lovro Bizjak je odšel k ruskemu prvoligašu Ufa, torej h klubu, ki je Domžalčane izločil iz kvalifikacij za Ligo Evropa. Matija Širok, bivši nogometaš Gorice, se je preselil na Ciper v klub Pafos. Posoja se je iztekla Marku Alvirju, zato se je vrnil k Slaviji iz Prage. V aktualni sezoni zanje ne bo nastopal tudi Rubin Hebaj, ki je odšel na enoletno posojo v Albanijo k FK Partizani. Zaradi poškodbe manjkata tudi Andraž Kirm in Petar Franjić.

Najodmevnejša okrepitev Domžal v tekočem prestopnem roku je Tonči Mujan, ki je bil v prejšnji sezoni, ko je nastopal za Krško, najboljši podajalec lige. V rumenem dresu bo nastopal tudi 21-letni napadalec Nermin Haljeta, ki je prišel iz češkega kluba Teplice. Praznino po odhodu Lovra Bizjaka bo skušal zapolniti Ruben Belima, ki je že nastopal v prvi slovenski ligi, saj je v sezoni 2015/2016 igral za Koper. Obrambo bo ojačal v ZDA rojeni Hrvat Kobie Morris, ki je v preteklosti nastopal za hrvaško reprezentanco do 18 let. Okrepili so se še z dvema doma vzgojenima igralcema, ki so jima ponudili prvi profesionalni pogodbi, to sta Denis Tubić in Blaž Urh. 

Domžale imajo v svojih vrstah kar nekaj kvalitetnih nogometašev, ki so lahko zelo nevarni za nasprotnikova vrata. Sezono sta odlično začela Senijad Ibričić in Tonči Muljan, ki ga bomo tokrat izpostavili. Na prvih štirih obračunih je zabil tri zadetke in je trenutno prvi strelec rumenih. Lansko sezono je kazal odlične predstave v dresu Krškega in si z 11 asistencami prislužil naziv najboljšega podajalca lige. Očitno je v rumenem dresu še nadgradil svojo formo, saj je letos do tretjega kroga dosegel toliko golov, kolikor jih je v celotni sezoni 2017/2018. Podaje za zadetek na prvih štirih tekmah ni vknjižil, je pa jasno, da Muljan predstavlja zelo veliko grožnjo nasprotnikovim vratom in tako bo tudi v nedeljo na obračunu z Gorico. 

Plavo-beli tabor se pobira po porazu v Mariboru in zelo jim je odgovarjalo sredino pokalno srečanje s Plamo, na katerem so zabili 5 zadetkov in si dvignili samozavest za prvenstveni obračun z Domžalami. Izstopala sta Osuji in Smajlagič, ki sta skupaj dosegla 4 gole. Tokrat bomo izpostavili Osujija, ki že od začetka prvenstva igra dobro. Lansko sezono je v prvi ligi vknjižil 5 zadetkov in 4 asistence, kar ga je uvrstilo na prvo mesto klubske strelske lestvice. Na prvih štirih tekmah v aktualni sezoni je vknjižil dve asistenci in en gol, kar ga uvršča med najbolj 'podjetne' v goriškem kadru. Na igrišču lahko z individualno kvaliteto naredi razliko in je vselej nevaren nasprotniku. Proti Domžalam bo eden glavnih adutov domačega stratega, ki si želi ugodnega rezultata. 

Tekmeca sta odigrala že 73 medsebojnih obračunov in statistika je nekoliko na strani Gorice. Plavo-beli so zbrali 28 zmag, 21 neodločenih izidov in 23 porazov.

Miran Srebrnič bo pogrešal mladega ofenzivnega vezista Leona Mariniča, ki je na četrtkovem treningu utrpel poškodbo fibule in bo odsoten dalj časa. Želimo mu čim hitrejše okrevanje in vrnitev na nogometne zelenice. 

Glavni delivec pravice na srečanju bo Roberto Ponis, pomoč s strani mu bosta nudila David Gabrovec in Robert Šprah, vlogo četrtega sodnika pa bo opravljal Darjan Kovačič. 

 

K.P.