Z nadaljevanjem v Velenju

Nova Gorica, 23.08.2018

Nogometaši ND Gorica bodo v soboto, 25. avgusta, odigrali srečanje 6. kroga PLTS. Odhajajo v Velenje, kjer se bo ob 18.00 začela tekma z Rudarjem. 

Lansko sezono so nogometaši Rudarja in Gorice do zadnjega kroga bili hud boj za uvrstitev na 4. mesto, ki je prinašalo uvrstitev v kvalifikacije za Ligo Evropa. Na koncu so bili uspešnejši Velenjčani, ki so osvojili 3 točke več in posledično stopili na evropsko pot. Čeprav so bili Zeleno-črni na lestvici višje od Vrtnic, so bile le-te boljše v medsebojnih obračunih, saj so vknjižile 2 zmagi, 1 neodločen izid in 1 poraz.

Knapi v novi sezoni ne blestijo, saj so v uvodnih 5 krogih uspeli zbrati le 4 točke, kar zadostuje za predzadnje mesto. Prvo prvenstveno tekmo so igrali proti Mariboru, ki jim je zabil 5 zadetkov. Močnejše so bile tudi Domžale, s katerimi so se razšli z rezultatom 3:1. Prvo točko so vknjižili na 3. srečanju, ko so remizirali s Krškim. Sledila je prva zmaga, ko so premagali Muro z rezultatom 3:2. Prejšnji krog so utrpeli nov poraz, saj so jim nogometaši Aluminija zabili 3 zadetke, Velenjčani pa njim nobenega.

Evropsko pot so začeli dobro in v prvem krogu izločili FC Tre Fiori s skupnim rezultatom 10:0. Zataknilo se je na drugi stopnički, ko jim je žreb za nasprotnika dodelil Steauo iz Bukarešte. Na domačem terenu so izgubili s končnim izidom 0:2, v gosteh pa so prejeli 4 gole in se tako poslovili od možnosti za preboj v Ligo Evropa.

Med sezonama se je igralski kader Rudarja nekoliko spremenil, saj je nekaj igralcev odšlo, nekatere pa so uspeli zvabiti v svoje vrste. V CSKA Moskvo je prestopil Jaka Bijol, ki je v lanski sezoni predstavljal pomemben člen v ekipi Knapov. Ilija Antonov je odšel v prvo romunsko ligo k FC Hermannstadt. Zaradi izteka posoj pa so Velenje zapustili Novak, Šehić in Shwan.

Prvo okrepitev je predstavljal 24-letni hrvaški vezist Domagoj Muić, ki je v preteklosti nastopal za Zadar, Zagreb in Rudeš. Naslednji je prišel Tim Vodeb, ki je navajen na igranje v prvi slovenski ligi, saj je v lanski sezoni zastopal barve Ankarana. Iz druge slovenske lige, natančneje iz Fužinarja, je prestopil branilec Andraž Vrabič. Levo stran je okrepil David Hrubik, ki je prišel iz FK Mačva Šabac, a se je na tekmi proti Aluminiju poškodoval, zato svojim soigralcem proti Gorici ne bo mogel pomagati.

Velenjčani niso tako nevarni za nasprotnikova vrata kot nekatere druge ekipe, vendar imajo v svojih vrstah nekaj nogometašev, ki lahko resno zapretijo. Prvi v vrsti tovrstnih igralcev je Milan Tučić, ki je v letošnji sezoni zabil dva gola. V Rudar je prišel pred lansko sezono iz ljubljanskega Brava in očitno se pri prvoligašu solidno znajde, saj je v lanski sezoni dosegel 7 zadetkov.

Pri Goričanih bomo tokrat izpostavili Andreja Kotnika, ki je na obračunu z Domžalami prikazal odlično predstavo. Dobro je zadrževal žogo, in tako omogočal soigralcem, da so lažje prehajali na nasprotnikovo polovico. Izkazal se je tudi z nekaj domiselnimi potezami in natančnimi podajami v prazen prostor. Ni med tistimi, ki se zelo pogosto vpisujejo med strelce, a ima odličen udarec in je sposoben resno ogroziti tekmečeva vrata.

V prvi slovenski ligi sta tekmeca na medsebojnih obračunih povsem izenačena. Vsak ima po 30 zmag oziroma porazov, 19-krat pa je bilo neodločeno.

Na domačem spisku poškodovanih sta dva nogometaša, in sicer Alen Jogan, ki je že dlje časa odsoten zaradi poškodbe kolena, in trdo dela za povratek na nogometne zelenice, ter Leon Marinič, ki bo zaradi poškodovane mečnice počival vsaj dva meseca.

Glavni delivec pravice na srečanju bo Dragoslav Perić, s strani mu bosta nudila pomoč Dejan Švarc in Mitja Podobnik, vlogo četrtega sodnika pa bo opravljal Marko Podgoršek.

V tem tednu je bil opravljen tudi žreb nasprotnikov za 2. krog pokalnega tekmovanja, ki je Gorici namenil bližnjega drugoligaša iz Brd. Obračun bo odigran 12. septembra na igrišču v Vipolžah v Goriških Brdih.

 

K.P.