Z NŠ Mura prvič za prvenstvene točke

Nova Gorica, 01.09.2018

Nogometaši ND Gorica bodo v nedeljo, 2. septembra ob 18.05, odigrali srečanje 7. kroga PLTS. V novogoriški Športni park prihaja ekipa Mure, ki se je letos ponovno priključila prvoligaški druščini.

Muraši so lansko sezono prepričljivo osvojili naslov prvaka druge slovenske lige, saj so zbrali 6 točk več kot drugouvrščena Drava. Na 30 tekmah so vknjižili le 4 poraze in zabili kar 84 golov, kar je v povprečju nekaj manj kot 3 na tekmo. Izstopali so trije strelci, ki so skupno dosegli 44 zadetkov, in sicer Rok Sirk, Luka Bobičanec in Amadej Maroša. 

Črno-beli, ki bodo po ponovni ustanovitvi kluba leta 2012 z Goričani odigrali premierni prvenstveni dvoboj, so sezono uspešno odprli, saj z 8 zbranimi točkami zasedajo 5 mesto. V prvem krogu so se s Triglavom razšli z rezultatom 1:1 in vknjižili prvo točko. Sledila je tekma v Mariboru, kjer na presenečenje vseh zadetkov ni bilo. V 3. krogu so navdušili svoje navijače, ko so zelo suvereno z rezultatom 5:1 premagali Domžale. Na 4. prvenstvenem obračunu je prišel prvi poraz, saj so v Velenju izgubili z rezultatom 3:2. Brez točk so se vrnili tudi iz Krškega, kjer so prejeli en gol, zabili pa nobenega. V prejšnjem krogu so se uspeli pobrati in premagati Aluminij z rezultatom 3:2. 

Ogrodje Murine ekipe se med sezonama ni spremenilo, saj so ključne igralce zadržali v klubu, zvenečih okrepitev pa niso pripeljali. Kljub temu je nekaj sprememb v kadru le nastalo in ekipa je nekoliko osvežena. Odšel je Zvonimir Žiger, in sicer v klub, ki nastopa v 3. avstrijski ligi, SV Allerheiligen. V Avstrijo se je preselil tudi vratar Matej Andrejč, ki bo nastopal za FK Bad Ratkersburg. Antoniu Dodleku se je iztekla pogodba, zato ga letos ni v kadru črno-belih. Iztek posoje je botroval odhodu Kristjana Matoševića, ki je lansko sezono stal med vratnicama na Fazaneriji. Arpad Vaš je ostal v 2. ligi, saj bo odslej nastopal za Nafto.

Eden izmed prvih treh okrepitev Mure je mladi Tomi Horvat, ki je do selekcije u15 igral v črno-belem dresu, nato se je preselil k Mariboru, sedaj pa se vrača v Mursko soboto. Obrambo je okrepil centralni branilec Špiro Peričić, za katerim je igranje za HNK Cibalija Vinkovci. Levo stran obrambe je ojačal Klemen Šturm, ki je v lanski sezoni nastopal za Krško. Iz NK Slaven Belupo se je preselil krilni napadalec Mihael Rebernik, ki je v preteklosti že nastopal v 1. slovenski ligi, saj je igral za Aluminij. Še ena okrepitev iz hrvaške 1. lige je Ivan Nevišić, posojen je iz Rijeke. Zadnji v vrsti okrepitev je centralni branilec Siyar Kepir, ki mu igranje v 1. SNL ni tuje, saj v preteklosti branil barve Aluminija.  

Med nogometaši Mure je kar nekaj obetavnih in kvalitetnih igralcev. Trenutno je najbolj vroč krilni napadalec Rok Sirk, ki predstavlja resno nevarnost za nasprotnikova vrata. Lansko sezono je v 2. ligi dosegel 15 zadetkov in si prvo mesto na klubski lestvici strelcev delil z Luko Bobičancem. Tudi letos je očitno v odlični strelski formi, saj je na prvih 6 tekmah dosegel 5 zadetkov, kar ga uvršča na vrh ligaške lestvice strelcev.  Prejšnji krog je Aluminiju zabil 3 gole in svoji ekipi prinesel zmago z rezultatom 3:2. Njegove dobre predstave in zabiti zadetki niso ostali neopaženi, saj se je uvrstil v idealno enajsterico 6. kroga PLTS. 

Med nogometaši Gorice bomo tokrat izpostavili mladega centralnega branilca Žigo Lipuščka, ki s svojimi obrambnimi posredovanji navdušuje navijače Vrtnic, pa tudi ostale gledalce. Lipušček v letošnji sezoni kaže odlične predstave in je eden izmed 'krivcev', da je goriška mreža na 3 izmed 6 prvenstvenih tekem ostala nedotaknjena. Odlikuje ga zelo dobra igra z glavo, kar je dokazal tudi v napadalnih akcijah, saj je po podaji iz kota zabil Olimpiji, proti Rudarju pa se je po njegovem strelu žoga od obrambnega igralca Velenja odbila v gol. Na Stadionu ob jezeru je celoten obračun odigral na visokem nivoju, kar mu je prineslo uvrstitev v idealno enajsterico kroga. Njegovo kvaliteto ceni tudi selektor reprezentance do 21 let, saj ga je ponovno vpoklical med svoje izbrance. 

Na spisku poškodovanih igralcev pri Gorici ostajata Alen Jogan, ki ima poškodovano koleno, in Leon Marinič, ki si je poškodoval mečnico. Centralni branilec trdo dela, da bi se čimprej vrnil na nogometne zelenice, Mariniču pa je predpisan strog počitek, da se kost zaceli. 

Glavni sodnik srečanja bo Alen Borošak, s strani mu bosta pomagala Tomaž Klančnik in Vidko Karmel, vlogo 4. sodnika pa bo opravljal Bojan Tkalčič. Prenos srečanja bo na Planet TV.

 

K.P.