V soboto v Kidričevo

Nova Gorica, 14.09.2018

Nogometaši ND Gorica bodo v soboto, 15. septembra, odigrali srečanje 8. kroga Prve Lige TS. V Kidričevem se bodo pomerili z ekipo Aluminija. 

Prejšnjo sezono je bila Gorica v prvenstvu uspešnejša, saj je osvojila 14 točk več in zasedla 6. mesto, medtem ko je Aluminij končal na 8. poziciji. Rdeče-beli so bili za Vrtnice na prvenstvenih medsebojnih obračunih precej ugoden nasprotnik. Plavo-beli so 3-krat zmagali z nedotaknjeno mrežo in le enkrat izgubili. Drugače je bilo v pokalnem tekmovanju, kjer so Kidričani v polfinalu Goričane izločili. 

Aluminij je odlično štartal v novo sezono in z 12 točkami zaseda 2. mesto, torej je na trenutni ligaški lestvici mesto višje od Gorice, ki ima enako število točk vendar za zadetek slabšo gol razliko. 

Šumarji so sezono začeli z zmago z rezultatom 1:2 proti Celjanom. Boljši so bili tudi od Triglava, tekma se je končala s 3 goli v domači mreži in z enim v Aluminijevi. V 3. krogu je prišel prvi poraz, ko so z rezultatom 5:2 izgubili proti Mariboru. Naslednje so jih premagale Domžale, ki so jim zabile 3 zadetke, Kidričani pa so uspeli doseči le enega. Proti Rudarju iz Velenja so se rdeče-beli uspeli pobrati in srečanje zmagali z rezultatom 3:0. Sledil je poraz z Muro, ki je dosegla 3 gole, medtem ko so nogometaši Aluminija dosegli 2. V prejšnjem krogu so z minimalno prednostjo ugnali Krško, sedaj pa jih čaka dvoboj z Gorico. 

V obdobju med sezonama se je kader Aluminija nekoliko spremenil, saj je veliko igralcev odšlo in prišlo, a jedro ekipe ni drastično spremenjeno. Najpomembnejši odhod je najverjetneje bil prestop Ibrahima Mensaha na Norveško v IK Start. Odšel je Marko Nunič, nekdanji nogometaš Gorice, ki sedaj brani barve grškega prvoligaša AE Larisa. Posoja se je iztekla dvema igralcema Maribora, in sicer Denisu Šmeju ter Luki Štoru. Med pomembnejše odhode bi lahko uvrstili še Josipa Zebo, ki je prestopil v prvo vietnamsko ligo. 

Okrepili so se z Erikom Gliho, ki je prišel iz Ankarana. Napad je utrdil Tadej Trdina, izkušeni napadalec, ki si je do sedaj kruh služil v Avstriji. Iz Iraka se je vrnil Sanin Muminović, njegova primarna pozicija je položaj centralnega vezista. iz ljubljanskega Brava pa je prišel napadalec Marcel Kene. Ekipi Aluminija se je tako pridružilo kar precej igralcev, omenili bomo še Ivana Kontka, mladega centralnega branilca, ki prihaja iz hrvaške Lokomotive. 

Pri domačinih bomo izpostavili igralca, ki je pomemben člen ekipe že 3. sezono. Francesco Tahiraj je v rdeče-belem dresu v prejšnjih dveh sezonah PLTS zbral 54 nastopov in 6 zadetkov. Vezni igralec je trenutno v odlični formi, saj je na zadnjih 3 tekmah prispeval 3 gole in asistenco. Goriška obramba bo morala biti nanj zelo pozorna, saj je Tahiraj nevaren za nasprotnikov gol, še posebno ko je v dobri formi, z edinim zadetkom na tekmi je namreč odločil tudi zadnjo medsebojno srečanje v pretekli sezoni.

V ekipi Gorice je kar nekaj igralcev, ki kažejo dobre predstave, a izpostavili bomo le enega. Tokrat je to kapetan slovenske reprezentance do 21 let Grega Sorčan. Mladi vratar je odlične obrambe iz lanske sezone prenesel v letošnje prvenstvo in znova potrdil svojo izjemno kvaliteto. V uvodnih krogih je plavo-belo mrežo 3-krat ohranil nedotaknjeno, in s tem močno pripomogel k odličnemu začetku nove sezone. Dobro brani tudi v reprezentančnem dresu, saj je brez prejetega gola zaključil tekmo proti Kazakhstanu. Doseganje zadetkov bo nogometašem Aluminija nedvomno močno oteženo, ker bo med vratnicama nasprotnega gola stal odlični Sorčan. 

Tekmeca sta v 1. SNL odigala le 12 medsebojnih obračunov. Uspešnejša je Gorica, ki je vknjižila 9 zmag, 1 neodločen izid in 2 poraza. Manjša razlika je na tekmah, ki so bile odigrane v Kidričevem, kjer so plavo-beli zmagali 3-krat, Aluminij pa 2-krat. 

Na spisku poškodovanih pri Vrtnicah sta še vedno Alen Jogan s poškodovanim kolenom in Leon Marinič s poškodbo mečnice. 

Glavni sodnik srečanja bo David Šmajc, s strani mu bosta pomagala Jure Praprotnik in Andraž Kovačič, vlogo 4. sodnika pa bo opravljal Andrej Žnidaršič. 

 

K.P.