Intervju: Florijan Debenjak

Nova Gorica, 11.10.2018

Med reprezentančnim premorom smo opravili intervju s pomočnikom glavnega trenerja, Florijanom Debenjakom, ki se je pred začetkom tekmovalne sezone vrnil v ND Gorica. 

Za tabo so dobri trije meseci odkar si se vrnil v ND Gorica. Kakšno je bilo to obdobje iz tvojega  vidika?

“Kar se tiče organizacije v trenerskem štabu, smo naredili velik napredek. Približali smo se evropskemu standardu, torej premoremo več pomočnikov, ki olajšujejo delo prvemu trenerju, saj sam ne more razmišljati o vsemu in to vidim kot zelo pozitivno stvar. Malce za menoj se je klubu pridružil Saša Kolman, s katerim je tako kot z vsemi ostalimi sodelavci v strokovnem vodstvu izredno lepo sodelovati in posledično z velikim veseljem pridem na delovno mesto. Ko imaš ob sebi ljudi, ki razmišljajo tako kot ti, je zares fantastično. Smo kot eno. Glede rezultatov, lahko jih vidijo vsi, smo izredno uspešni, imamo mlado in perspektivno moštvo, ampak potrebno je nadaljevati v enakem ritmu, kajti letos ni ekipe, ki bi ji lahko vnaprej pripisali zadnja mesta. Krško je deseto uvrščeno, pa ni slaba ekipa."

Če pogledamo trenutni rezultat, vidimo, da smo po prvi tretjini tretji, zaostajamo le za Mariborom in Olimpijo. Lahko to označimo kot presenečenje, ali je to nekaj, kar ste potihem pričakovali oziroma skupaj z ostalimi v to verjeli?

“Ko je ob koncu pretekle sezone moštvo zapustilo nekaj ključnih igralcev smo bili neznanka. Ekipa je zares mlada in v takšnih primerih nikoli ne veš. V dosedanjem poteku prvenstva smo namreč v težkih trenutkih, ko smo zaostajali za gol ali dva, pokazali pravi karakter in obrnili rezultat. To zagotovo pove, da ima ekipa kvaliteto in karakter. Kot sem že dejal, bili smo neznanka, a uspelo nam je priti na tretje mesto in tukaj ne smemo zaspati. Ko delam analize za prihajajoče tekme, lahko vidim, da ekipe igrajo za naše razmere zelo dober nogomet in letos zares ne vidim moštva, ki bi ga lahko predčasno odpisal, zato je potrebno biti vselej pozoren."

Trenerskemu štabu se je kot drugi pomočnik priključil Saša Kolman, tukaj je tudi Miran Burgič. Kako pomembni sta omenjeni pridobitvi?

"Vemo, kaj Miran pomeni za ta klub, bil je velik igralec, je velik človek, pozitivna osebnost in gre za zelo pomembno sodelovanje. To je dobro videl trener Srebrnič, saj je do tega sodelovanja prišlo na njegovo željo in lahko rečem, da smo izredno dober tim, kjer se vsi odlično razumemo med seboj."

V isti vlogi, torej trenerski, si se v klubu znašel že pred leti. Izmed vseh, kateri dogodek oziroma trenutek je tisti, ki ti je najbolj ostal v spominu?

“Brez dvoma obdobje, ko smo skupaj s Pavlom Pinnijem osvajali lovorike. Takrat je bilo zares fenomenalno. Ekipa je bila močna in nikoli ni bilo dileme, ali bomo zmagali ali ne, bilo je le vprašanje, za koliko golov bomo boljši. Zares je bilo čutiti to moč. Sledilo je delovanje v mladinskem pogonu, kjer ni bilo lahko. Zaradi takšnih in drugačnih zadev, so nas po odhodu Parme vsi napadali. Stvari sedaj prihajajo na svoje mesto in uprava se je potrudila, da imamo v šoli čim več trenerjev. Vsaka selekcija namreč potrebuje vsaj 2 trenerja, saj se je potrebno ukvarjati s fanti, tako kot je treba."

Miran Srebrnič je rekorder po številu nastopov (398), sam si takoj za njim na drugem mestu (310). Kako velik vpliv ima ta dosežek na tvoj sedanji položaj?

“Tako kot Miran, tudi sam ne dajem velike pomembnosti na preteklost. Definitivno smo se vedno trudili po najboljših močeh za dobrobit kluba. Že kot igralca, ko sva bila z Miranom cimra, sva se veliko pogovarjala o klubu, še posebno ko so bili težki časi. Zagotovo smo s srcem v tem klubu in to je potrebno prenesti na fante, ki so sedaj tukaj, čeprav gre za povsem drugo obdobje. Splošno gledano v Sloveniji so mladi, seveda ne vsi, na trenutke neučakani in težko sprejmejo nasvete, tako v nogometu kot tudi pri ostalih športih. Gre torej za drugačno obdobje, ampak iz lastnih izkušenj poizkušamo to, kar sva z Miranom dala za Gorico, prenesti na naše igralce."

Kako bi komentiral dejstvo, da smo sedma najmlajša ekipa v Evropi?

"To je samo pozitivno. Gre za zelo pomembno stvar za fante, ki prihajajo iz naše nogometne šole, da vidijo, da daje članska ekipa priložnost domačim igralcem. Vse skupaj ima zagotovo pozitiven vpliv, a v Sloveniji je tako, da smo mladinska šola za ostale evropske lige. Brusimo fante, da bodo potem nadaljevali kariero nekje druge, saj so vložki v Sloveniji žal premajhni."

Pred dnevi si sporočil fantastično novico, da si postal oče. Kakšni so prvi “vtisi” v tej vlogi? 

“Zagotovo najlepši trenutek v mojem življenju. Rodila se mi je hčerkica Neli in gre za težko opisljiv dogodek. To je zares čudovit občutek in upam, da se bom izkazal tudi na tej fronti."

 

K. P.