Pred premorom z Muro

Nova Gorica, 09.11.2018

Nogometaši ND Gorica bodo v soboto, 10. novembra ob 14.00, odigrali srečanje 16. kroga PLTS. Plavo-beli se odpravljajo na Fazanerijo, kjer se bodo v zadnji tekmi pred odhodom na reprezzentančni premor pomerili z Muro.

Stanje na lestvici

Ekipi sta na prvenstveni lestvici zelo blizu, saj ju ločijo le 3 točke oziroma dve mesti. Gorica ima na 3. mestu 22 točk, medtem ko je Mura z 19. točkami postavljena na 5. pozicijo.

Medsebojni obračuni v aktualni sezoni

Prvi letošnje prvenstveno medsebojno srečanje je bilo zanimivo za gledalce, saj so videli kar 4 zadetke. V novogoriškem Športnem parku so boljše začeli gostje, ki so v 9. minuti z nekaj sreče prek Alena Kozarja prešli v vodstvo. Sledile so priložnosti na obeh straneh, a nogometaši so bili neučinkoviti, zato se je polčas končal z izidom 0:1. Muraši so v drugem delu tekme veliko poskušali s streli z razdalje in trud se jim je obrestoval v 63. minuti, ko je zadel Žan Karničnik. Domači so se uspeli pobrati, in v 73. minuti je Filipovič izkoristil lepo asistenco Curka. Gorica je pritiskala, kar je obrodilo sadove v 83. minuti, ko je končni rezultat srečanja postavil Lipušček.

Trener

Ime in priimek: Ante Šimundža

Starost: 47

Prejšnji klubi: Mura (2-krat), Grazer AK, NK Aluminij, NK Maribor.

Najvišja točka trenerske kariere: NK Maribor

Najljubši igralni sistem: 4-3-3

Število tekem na klopi sedanjega kluba: 51

Forma nasprotnika 

Mura na zadnjih srečanjih igra prepričljivo in pridno nabira točke. Njihov dober niz se je začel z visoko zmago nad Mariborom, ki so ga premagali z rezultatom 4:1. Sledil je neodločen izid proti Domžalam, nato pa zmaga nad Rudarjem. Proti Krškemu so dobro igrali in bili boljši nasprotnik, vendar so tekmo izgubili. Na obračunu z Aluminijem so se ponovno vrnili na pot osvajanja točk, saj so ga premagali z rezultatom 0:2. Jasno je, da je Mura vedno zelo neugoden nasprotnik, posebno na domačem terenu, kjer jih vedno spremlja veliko število gledalcev. Gorica bo morala igrati zelo disciplinirano in izkoristiti svoje priložnosti, če se želi maščevati za pokalni izpad.

Prejšnja tekma

Muraši so povedli v zgodnji fazi tekme, ko je zadel Rok Sirk. Sledilo je obdobje brez pravih priložnosti, ki gledalcem ni ponudilo veliko vznemerjenja. Monotonost je presekal le Sirkov poizkus z glavo v 45. minuti, ki je poletel prek vrat. V začetku drugega dela tekme so imeli nogometaši Aluminija nekaj priložnosti za izenačenje, a njihovi poizkusi niso bili dovolj natančni. Neizkoriščene obetavne situacije rdeče-belih so v 70. minuti izkoristili igralci Mure, natančneje Rok Sirk, ki je dosegel svoj deveti gol sezone in se na lestvici strelcev izenačil z Rokom Kronavetrom. Zaradi rumenega kartona iz 20. minute pa bo prihajajočo tekmo z Gorico izpustil Luka Bobičanec.

Ključni igralec pri nasprotniku

Kot ključnega smo pri ekipi Mure prepoznali kapetana Alena Kozarja. V prvi postavi je začel vsa letošnja prvenstvena srečanja, kar priča o pomembnosti njegove vloge v moštvu. Vezni igralec je pomemben člen v fazi izgradnje igre, veliko pa pripomore tudi v defenzivi. Z Lorbkom in Koutrom se odlično dopolnjuje ter nasprotnikom povzroča težave, pri zaustavljanju Murinih napadov. Napadalci prejemajo veliko število uporabnih žog in prav to je eden izmed razlogov, zakaj je Mura tako neugoden nasprotnik. 

Vroči igralec pri nasprotniku

Pri izboru igralca, ki mu bomo nadeli oznako 'vroč', tokrat nismo imeli težav. Rok Sirk je na prvem mestu lestvice strelcev z devetimi zadetki, na zadnjih 4 prvenstvenih obračunih pa je dosegel prav toliko zadetkov. Igralec z izjemnim 'nosom za gol' zna zelo dobro realizirati ponujene priložnosti. Za nasprotnikovo obrambo je vselej zelo neugoden, saj si s svojo borbenostjo in hitrostjo zna izboriti prostor v kazenskem prostoru. Od obrambnih igralcev zahteva konstantno pozornost, v nasprotnem primeru hitro postane nevaren. 

Vroči igralec pri ND Gorica

Tokrat bomo kot vročega izpostavili nogometaša, ki je zelo dobro izkoristil odsotnost kaznovanega Filipovića, Semirja Smajlagića. Mladi napadalec, ki je v Novo Gorico prišel iz FK Sarajevo, je bil v letošnji sezoni večinoma v senci Andrije Filipovića, ko pa je ta prejel rdeči karton in posledično prepoved igranja, je 20-letni Bosanec zasijal. Na zadnjih dveh srečanjih je dosegel dva zadetka in priskrbel eno najstrožjo kazen. Trenerju Miranu Srebrniču je dokazal, da lahko vedno računa nanj in da se razvija v zelo dobrega napadalca. Če bo nadaljeval z doseganjem zadetkov, bo imel domači strateg 'sladke' skrbi, ko se bo moral odločiti koga postaviti v konico napada ob vrnitvi Filipovića.

Medsebojne tekme 

Tekmeca sta v prvi slovenski ligi odigrala le 1 medsebojno srečanje, katero se je končalo z rezultatom 2:2. Na dveh pokalnih obračunih je bila boljša Mura, enkrat s 0:3, drugič s 3:2.

Spisek poškodovanih in kaznovanih pri ND Gorica

Na listi poškodovanih sta še vedno Jogan in Marinič, prepoved igranja pa zadnjič velja za Filipovića. 

Delegiranje

Glavni sodnik srečanja bo Aleksandar Matković, s strani mu bosta pomagala Tomaž Klančnik in Aleksandar Kasapović, vlogo četrtega sodnika pa bo opravljal Slavko Vinčič.

Spremljanje tekme

Neposredni prenos obračuna boste lahko spremljali na programu Planet TV.  Spremembe rezultata in ostale zanimivosti s srečanja boste lahko našli tudi na družbenih omrežjih kluba:

-Twitter https://twitter.com/ndgorica

-Facebook https://www.facebook.com/ndgorica/

-Instagram https://www.instagram.com/ndgorica/

 

Besedilo: Kristjan Pahor