Intervju: Matteo Tomiček

Nova Gorica, 21.11.2018

Med tokratnim reprezentančnim premorom smo se pogovarjali z mladim osrednjim branilcem, ki v dresu štirikratnih državnih prvakov nastopa vse od meseca februarja. Matteo Tomiček in pogovor o popolni minutaži, življenju v Novi Gorici, vzorniku in še o marsičem.

V uvodnih 16 prvenstvenih tekmah si odigral prav vse minute, izpustil si zgolj pokalna dvoboja s Plamo in Muro. Si pred pričetkom sezone pričakoval kaj takšnega?

"Res je, odigral sem vse tekme in s tem sem pridobil nekakšno sigurnost v igri, kar je zelo pomembno. Hitro sem se vklopil v ekipo in se v njej dobro znašel, zasluge za to pa gredo tudi soigralcem, saj so mi veliko pomagali. Vsak nogometaš si želi redno nastopati, zato lahko povem, da sem ponujene priložnosti zares vesel."

V Novi Gorici si od februarja. Kako si se vklopil v moštvo in kakšno je življenje v mestu Vrtnic?

"Najbolj me je navdušila pozitivnost in dobronamernost ljudi v Novi Gorici. Takoj mi je postalo jasno, da prebivalci tega mesta živijo za šport in v takšnem okolju je lažje napredovati."

Tukaj si že več kot pol leta, opravil si ogromno treningov in odigral kar nekaj tekem. Kateri nogometaš te je v tem obdobju najbolj presenetil oziroma navdušil, predvsem izven igrišča?

"Name je najbolj vplival bivši igralec plavo-belih Miran Burgič, ki je še vedno v klubu, le da sedaj opravlja drugačno nalogo. Je pravi vodja in tudi prijatelj, zato zna dvigniti ekipo v dobrih ter slabih trenutkih. Predstavlja dober vzor vsem nogometašem in od njega se lahko veliko naučimo."

Kdo je bil tvoj vzornik, ko si odraščal?

"V otroštvu je bil moj vzornik Raul Gonzalez, ki sicer ni igral na moji poziciji, a zaradi njega sem vzljubil nogomet. Od centralnih branilcev je trenutno moj vzornik Raphael Varane, saj je res kompleten obrambni igralec."

S Semirjem Smajlagičem preživita veliko časa skupaj. Kako da si se prav z njim tako spoprijateljil?

"Semir je v Novo Gorico prišel le mesec dni za mano in od samega začetka sva v dobrih odnosih. Med nama ni nobenega rivalstva, zato si vedno medsebojno pomagava in se veliko pogovarjava. Skupaj živiva v stanovanju, kar naju je še dodatno povezalo, vzrok konfliktov je le FIFA, v kateri sem veliko boljši, pa čeprav tega ne prizna."

Kakšen trener je Miran Srebrnič in kako je vplival nate od prihoda v klub, pa vse do danes?

"Je odličen trener in veseli me, da mi zaupa. Ogromno mi je pomagal in od njega sem se veliko naučil, saj ima obširno nogometno znanje, ki ga zna predajati svojim igralcem. Celoten strokovni štab je zelo profesionalen, zato so njihovi nasveti neprecenljivi."

Kakšni so cilji za prihodnost?

"Do konca jesenskega dela prvenstva moramo tekme odigrati pametno in brez nervoze. Verjamem, da smo lahko v vrhu, čeprav smo zapadli v slabši niz rezultatov. V nogometu ne moreš vedno zmagovati, a pomembno je, da znaš tudi iz porazov izvleči nekaj pozitivnega in iti z dvignjeno glavo naprej."

 

Besedilo: Kristjan Pahor