Tri točke Aluminiju

Nova Gorica, 25.11.2018

Nogometaši ND Gorica so v nedeljo, 25. novembra, odigrali srečanje 17. kroga PLTS. V domačem Športnem parku so z rezultatom 0:1 izgubili proti Aluminiju iz Kidričevega.

Začetna enajsterica plavo-belih je bila v primerjavi s tekmami pred reprezentančnim premorom precej spremenjena. Dvoboj je namesto Curka začel Hodžić, Smajlagić je v konici napada zaigral skupaj s povratnikom Filipovićem, Tine Kavčič je v osrčju obrambe zamenjal Tomička, v vezni liniji sta poleg Kolenca  začela začela Humar in Jermol, ki je prvič v prvenstvu začel tekmo. Srebrnič je že pred premorom iskal najbolj primeren igralni sistem in tokrat se je odločil, da svoje nogometaše postavi v formacijo 4-3-3. 

Po zaspanem začetku je gledalcem srčni utrip prvič poskočil v 10. minuti, ko je Andrija Filipović z žogo stekel proti vratom, a obrambni igralec ga je dohitel in okroglo usnje je končalo v kotu. Po visoki podaji Osujija je bil Lipušček v kazenskem prostoru nepravilno oviran in Damir Skomina je pokazal na belo točko. Izvedel jo je Osuji, a njegov strel je bil preveč šibek in premalo natančen za Luko Janžekoviča, ki je poskrbel, da se mreža gostov ni zatresla. 

Po zgrešeni enajstmetrovki Vrtnic v 12. minuti sta obe ekipi igrali nekoliko pretrgano, saj sta hitro izgubljali žoge na sredini igrišča. Goričani so imeli pobudo, vendar jim je primanjkovalo kombinatorike in nekaj domišljije, da bi prebili postavljeno obrambo Aluminija. Kidričani so poskušali z občasnimi protinapadi presenetiti plavo-bele branilce, a jim to ni najbolje uspevalo, saj niso bili nevarni za Sorčanov gol. Največ problemov sta goriški zadnji liniji povzročala Tahiraj in Kidrič, slednji je v 34. minuti lepo preigraval in prišel do zaključnega strela in v zadnjem trenutku je žogo z golove črte odbil Lipušček. Po omenjeni priložnosti so nogometaši Aluminija prevzeli vajeti igre v svoje roke, Goričani pa so se postavili na svojo polovico in polčas se je zaključil brez večjih pretresov.

Drugi del tekme so nekoliko boljše otvorili gostje, ki so poskušali ustvariti pritisk na domačo obrambo. Priigrali so si nekaj priložnosti, najbolj nevarno je bilo v 53. minuti, ko se je moral Sorčan zelo izkazati, da je ohranil svojo mrežo nedotaknjeno. Kvaliteta domačega vratarja pa ni bila dovolj v 57. minuti, ko je Francesco Tahiraj ugnal domače branilce in prišel sam pred Sorčana. Prvi strel mu je slovenski reprezentant ubranil, a nogometaš v rdeče-belem dresu je imel dovolj prostora, da je ponovno prišel do žoge in jo poslal v mrežo. Srebrnič je takoj odreagiral in v igro poslal še tretjega napadalca, Marka Guliča. Kidričani so po vodilnem zadetku delovali še bolj kompaktno in suvereno, saj so prevzeli pobudo in popolnoma nadzorovali srečanje. Občasno so Goričani pletli mrežo okoli Aluminijevega kazenskega prostora, a neuspešno, saj niso niti enkrat ogrozili Janžekovičevih vrat. Kljub temu da so plavo-beli v zadnjih 15 minutah stisnili Kidričane pred njihov kazenski prostor, v igri Vrtnic ni bilo prave ideje, zato igralci Aluminija niso imeli težav pri zaustavljanju goriških napadov. Še najbolj nevarno je bilo v 85. minuti, ko je strel Kolenca poletel čez gol.

Tekma se je končala z rezultatom 0:1 v korist Aluminija, kar pomeni, da so Goričani padli na 7. mesto prvenstvene lestvice. 

 

Gorica – Aluminij  0:1 (0:0)

Športni park Nova Gorica

Gledalcev: 300

Sodniki: Damir Skomina (glavni sodnik), Manuel Vidali (1. pomoč), Adis Habibović (2. pomoč), Rade Obrenović (4. sodnik)

Strelec: Tahiraj (57.)

ND Gorica: Sorčan, Hodžić, T. Kavčič, Lipušček, Celcer, Humar, Kolenc, Jermol (od 58. Gulič), Osuji, Smajlagić (od 73. M. Kavčič), Filipović (od 67. Bužinel). Trener: M. Srebrnič.

Aluminij: Janžekovič, Kontek, Martinovič, Muminović, Jakšić, Petrovič, Gliha, Leko od 87. Krajnc), Horvat (od 90. Ploj), Tahiraj, Kidrič (od 87. Trdina). Trener: O. Bogatinov

Rumeni karton: Humar; Martinović, Kontek

Rdeči karton: /

 

Besedilo: Kristjan Pahor