Etien Velikonja je nazaj!

Nova Gorica, 07.02.2019

Druga okrepitev plavo-belih v zimskem prestopnem roku je Etien Velikonja. Odlični napadalec se v Novo Gorico vrača po 8 letih. 

Otrok kluba je z vrtnicami podpisal 1,5-letno pogodbo, torej bo v Športnem parku nastopal do konca naslednje sezone. 

V svoji izjemni karieri je 30-letnik zaigral za številne velike klube in se proslavil v zelo kvalitetnih ligah, vse pa se je začelo v Gorici, kjer je svoj ubijalski instinkt pred vrati nasprotnika dokazal že v mlajših selekcijah.

Za člansko ekipo plavo-belih je redno nastopal 3 sezone in pol, v katerih je dosegel 32 prvenstvenih golov, kar ga uvršča na 10. mesto večne lestvice kluba. Najbolj strelsko razpoložen je bil v sezoni 2008/2009, ko je dosegel 17 golov in osvojil naziv najboljšega strelca prve slovenske lige. V goriškem dresu je debitiral še kot mladinec leta 2006 na gostujoči tekmi z Nafto. Prvi gol je dosegel leto kasneje proti Mariboru, ko sta na igrišču stala tudi aktualna člana zasedbe, Alen Jogan in Uroš Celcer, slednji v vijoličnem dresu. 

Prav štajerski klub pa je bil tisti, ki ga je leta 2011 zvabil v svoje vrste. Tam se je zadržal do leta 2012, nato pa je odšel k slovitemu Cardiffu. Po dveh letih v Angliji je odšel na posojo v prvo portugalsko ligo k klubu Rio Ave, nato pa v 1. belgijsko ligo, kjer je igral za Lierse SK. Na 45 tekmah je dosegel 31 zadetkov, v sezoni 2015/2016 pa je s 25 goli osvojil naziv prvega strelca lige.

Leta 2016 se je vrnil v Slovenijo, prestopil je namreč v ljubljansko Olimpijo, za katero je na 24 tekmah dosegel 6 zadetkov. Po polovici sezone v prestolnici je odšel v Turčijo, kjer je nastopal za Genclerbirligi. Iz prve turške lige se je leta 2017 preselil v prvo nizozemsko ligo, in sicer k klubu Willem ll Tilburg.

V svoji karieri je Velikonja 3-krat osvojil naslov slovenskega prvaka, 1-krat slovenski pokal, na 173 tekmah v PLTS je dosegel 56 zadetkov, bil je prvi strelec najmočnejše slovenske lige, prvi strelec druge belgijske lige, nastopal je v Ligi Evropa, v kvalifikacijah za Ligo prvakov, v FA pokalu, v prvi turški, nizozemski in portugalski ligi, igral je v nizozemskem in turškem pokalu, vknjižil je 3 nastope za slovensko izbrano vrsto in še bi lahko naštevali. 

Sedaj, leta 2019, se vrača tja, kjer se je vse začelo, v Novo Gorico. 

Etien, dobrodošel! 

 

Besedilo: Kristjan Pahor