Marinič znova po šestih mesecih

Nova Gorica, 15.02.2019

Leon Marinič je po dolgotrajni poškodbi ponovno nared za igro. Nogometaš Gorice, ki je doslej zbral 42 nastopov v plavo-belem dresu, se pred nadaljevanjem prvenstva v tekmovalni ritem vrača po šestih mesecih odsotnosti.

Mladi ofenzivni vezist se je na treningu huje poškodoval lanskega avgusta. Dogodka se dobro spominja: "Vadili smo zaključke na gol in proti koncu treninga, ko sem imel pred sabo samo še nekaj strelov, se mi je ob udarcu spodrsnilo in stojna noga se mi je zvila na notranjo stran. Če poenostavim, padel sem na svojo nogo. Šlo je za zelo hudo bolečino in takoj sem vedel, da je nekaj hudo narobe. Nemudoma sem bil odpeljan na urgenco, kjer so me pregledali in nato postavli diagnozo.”

Na začetku je bila predvidena krajša odsotnost, a izkazalo se je, da bo Marinič moral izpustiti celoten prvi del prvenstva in tudi nekaj tekem v zimskem pripravljalnem obdobju. Mladi nogometaš, ki prihaja iz Goriških Brd, pravi, da mu je bilo precej težko: "Na začetku sem predvsem premišljeval, kako se lahko to zgodi ravno meni. Z delom ekipe se nisem preveč obremenjeval, dokler se nisem postopoma začel vračati. Nogomet je bil ves ta čas prisoten v moji glavi, ampak obenem je šlo za nekakšno življenjsko izkušnjo. Zakaj je prišlo do tega, kako je prišlo do tega, bi lahko to preprečil, je bil le nesrečen zdrs ali je bilo v nogi premalo moči ... vsa ta vprašanja so se pojavljala v mojih mislih. Veliko sem razmišljal, ali bi lahko kaj popravil."

Prestal je dolgotrajen proces rehabilitacije, sedaj pa se končno vrača na tekmovalne zelenice. Veliko motivacije in opore mu je nudil kondicijski trener Renzo Casellato: “Najprej sem imel približno dva meseca longeto in predpisan strog počitek, zato v tem obdobju nisem delal skoraj nič. Bilo je veliko počitka. Skozi celotno obdobje ni bilo nikakršnih zapletov. Motivacijo za povratek pa sem dobil v kondicijskem trenerju. Renzo je opravil zares odlično delo, saj se mi je nenehno posvečal. Tudi sam sem si rekel, da to nemore biti konec. Tako se preprosto ne sme zaključiti nobena zgodba. Z Renzom sva ogromno delala in seveda je lažje, ko nekdo ob tebi skrbi za količino in težavnost dela, ter da nisem obupal. Zahvala gre tudi zdravniški službi, ki je vselej skrbela zame.''

21-letnik je na pripravljalni tekmi proti Javorju odigral prve minute po poškodbi. Vstopil je v drugem delu igre in tako ponovno okusil igranje na nogometnem obračunu: "Lahko bi rekel, da sem na približno 85 procentih, torej nisem še tam, kjer sem bil pred poškodbo. Cilj je, da se vrnem še močnejši, kot sem bil pred tem. Še vedno se včasih pojavijo manjši problemi, kot je bolečina v tetivi, ali težave z vezmi, zato tudi nisem prehiteval s povratkom na pripravljalnih tekmah v januarju. Je pa zagotovo vedno lažje, saj sem z vsakimi treningom bolj pripravljen in v tem ritmu je potrebno nadaljevati.”

Zaveda se, da ga čaka še veliko dela. Najprej si želi odlične fizične pripravljenosti, nato pa boja za začetno enajsterico: "Osebni cilj je priti do čim boljše pripravljenosti oziroma vsaj do stopnje, na kateri sem bil pred poškodbo. Nato si seveda želim izboriti mesto v začetni postavi in redno igrati. Kar se ekipnih ciljev tiče, si želim iti po lestivici navzgor in končati sezono v vrhu. Pomembno je tudi, da igra pod novim trenerjem čim prej lepo steče, da bomo vselej nevarni. V napadu potrebujemo nekoliko več idej, v obrambi pa moramo popraviti reakcije ob prekinitvah. Če bomo dosegli to, pomeni, da smo naredili velik napredek."

 

Besedilo: Kristjan Pahor