INTERVJU z Miranom Burgičem

Nova Gorica, 26.06.2020

Tokratni intervju smo namenili nogometnim navijačem, katerim je športni direktor Miran Burgić odgovorili na zastavljena vprašanja.

Kako so potekali treningi v času epidemiološke krize, se je bilo težko prilagoditi? 

Na to kar se je zgodilo, ni bil pripravljen nihče. V začetnem obdobju so bili skupinski treningi prekinjeni, zato je vsak izmed fantov dobil program dela, ki ga je izvajal individualno. Postopoma nam je bilo dovoljeno organizirati treninge v skupinah, seveda ob strogih omejitvah in predpisih NIJZ-ja. Od 18. maja naprej treningi na igrišču potekajo nemoteno in v normalnem obsegu, ob tem pa moramo še vedno slediti določenim navodilom in priporočilom.

 

Kakšno je stanje s poškodbo Colleya in kdaj bi lahko zaigral? 

Na žalost je Lamin Colley med pripravami na spomladanski del prvenstva na enem izmed treningov staknil zelo neprijetno poškodbo kolena, ki ga je za daljše obdobje oddaljila od nogometnih igrišč. Rehabilitacija poteka po načrtih, njegov povratek pa se okvirno pričakuje v mesecu septembru. Žal v dodatnih kvalifikacijah ne bo na voljo niti zadnja okrepitev Pablo Pallares, saj je zaradi zdravstvenih težav v družini, kmalu po sklenitvi sodelovanja, izrazil željo, da s klubom sporazumno prekine sodelovanje in se vrne v Španijo.

 

Kdo od bivših igralcev (npr. Matavž) bi lahko pomagal v kvalifikacijah?

Pred kratkim sta FIFA in NZS objavili dokument, ki narekuje in daje smernice tudi glede dogovarjanja z igralci, ki jim pogodba ali posoja z določenim klubom poteče. Trenutno smo že sklenili dogovor o kratkoročnem podaljšanju pogodb s Tinetom Kavčičem, Diegom Bardanco in Bede Amarachi Osujijem. Zelo blizu dogovora smo tudi z igralci, ki so pri nas na posoji (Mateo Itrak, Matic Paljk in Victor Verdu Aliaga) ampak končnega dogovora še nismo dosegli. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil omenjenim igralcem, ki so izkazali pripadnost klubu in ki razumejo situacijo v kateri smo se znašli. Na podlagi navodil, ki smo jih dobili, nam je omogočena registracija novih igralcev s 15. 7. 2020, ti isti igralci pa imajo pravico nastopa šele s 1. 8. 2020, kar pomeni, da žal NE morejo nastopiti na tekmah dodatnih kvalifikacij. 

 

Ali planirate da bi mladinska šola končno postala enotna in pod isto streho?

Naša velika želja je, da bi v Novi Gorici obstajala samo ena nogometna šola ter da se na geografsko tako ozkem prostoru ne bi še dodatno delili. Prvi konkreten korak glede sodelovanja v ožji regiji je že bil narejen, s tem ko je prišlo do dogovora z ND Bilje. 

 

Ali morda načrtujete da bi v delo ND Gorica vključili tudi igralski legendi Demirović in Osterc?

V preteklosti in sedaj je v takšni ali drugačni vlogi v klubu delalo in še vedno dela ogromno bivših igralcev kot so: Florijan Debenjak, Borut Mavrič, Matej Rožič Mavrič, Alen Jogan, Sebastjan Komel, Saša Ranić, Jani Šturm, Miran Srebrnič, Andrej Komac, Simon Živec, Dragoljub Nikolić, Novica Nikčević, Sandi Valentičič, Mitja Pirih… To je dokaz, da je ND Gorica vedno bila in še vedno je klub, ki daje priložnost svojim bivšim igralcem. 

 

Glede na gospodarske razmere, kako bi komentirali finančno stanje v klubu?

Mogoče nisem ravno najbolj primerna oseba za komentiranje finančnega stanja, rad pa bi poudaril, da se zgodba o finančnem reševanju kluba vleče že več kot pet let, oziroma od sodelovanja s Parmo ter njenega propada in da to ni zgodba od včeraj. Ne skrivamo, da po vseh teh letih še vedno spopadamo z reševanjem, je pa klub trenutno v mnogo boljšem finančnem stanju, kot je bil pred petimi leti. Že sama informacija, da je klub saniral več kot 90% dolga, ki je takrat znašal več kot 2.200.000 EUR in ki je obstajal ob prevzemu nove uprave leta 2015, je dovolj zgovorna sama po sebi. Moti me neupravičena negativna publiciteta in javno linčanje določenih oseb in vodilnih struktur v klubu. Pred petimi leti bi bilo mnogo lažje poslati klub v stečaj, saj takrat realnih možnosti za finančni obstoj kluba ni bilo. Takrat so se vodilni odločili za mnogo težjo pot in za postopno sanacijo kluba. V slovenskem športnem prostoru je mnogo zgodb, ko športni kolektivi zaradi prevelikih dolgov čez noč ugasnejo in začnejo svojo pot v najnižji ligi, vsi upniki pa ostanejo opeharjeni in prikrajšani za težko prislužen denar. Še enkrat poudarjam, novo vodstvo se je odločilo za težjo pot in še dandanes plačuje za stare grehe.

V obdobju epidemiološke situacije, se tako naš klub kot tudi večina drugih klubov v Sloveniji sooča z istimi težavami. V ND Gorica mamo načrte in iščemo rešitve, da društvo lahko ostane v okviru normalnega delovanja.

 

 

Kdaj in koliko pripravljalnih tekem načrtujete do dodatnih kvalifikacij za 1. ligo? 

Do prve tekme dodatnih kvalifikacij imamo potrjene še štiri tekme, in sicer: 

4. 7. ’20 ND Gorica: HNK Orijent (Nova Gorica)

8. 7. ’20 ND Gorica: Croatia Sesvete (Nova Gorica)

11. 7. ’20 HNK Orijent: ND Gorica (Rijeka)

19. 7. ’20 ND Gorica: Nafta (Nova Gorica)

 

Kakšna je kratkoročna, ne PR vizija kluba?  

Od samega začetka sezone poudarjamo, da je eden in edini kratkoročen cilj kluba uvrstitev v prvo ligo. Nadaljnji tekmovalni in organizacijski cilji in usmeritve, pa so pogojeni s končnim izidom tekem dodatnih kvalifikacij. 

 

Imate za konec kakšno sporočilo za navijače? 

Sam zelo dobro vem kako veliko vlogo imajo navijači pri motiviranju in naboju igralcev pred in med tekmo. Klub in igralci vedno potrebujejo podporo v težkih časih, predvsem sedaj, ko se je ND Gorica znašla v težkem položaju. Do prve tekme dodatnih kvalifikacij, smo tako odigrali samo eno uradno tekmo v obdobju osmih mesecev. Klub se je prvič v zgodovini samostojne Slovenije znašel v 2. SNL, je finančno omejen in ne more računat na »neomejeno« finančno podporo HIT-a, kot je to bilo v preteklosti. Skupaj smo močnejši in zavedajmo se, da samo skupaj lahko pridemo do želenega cilja, da bo ND Gorica naslednjo sezono igrala v tekmovanju 1.SNL, ki si ga glede na svojo zgodovino, pretekle rezultate in renome tudi zasluži.

NAŠE MESTO NAŠ PONOS.