Birsa: Vesel sem, da se je Gorica vrnila v prvo ligo

Nova Gorica, 06.08.2020

Ob nedavnem uspehu, vrnitvi v prvo slovensko nogometno ligo, je Športni park obiskal tudi naš nekdanji nogometaš Valter Birsa. Pohvalil je vodstvo kluba in izrazil veselje nad dejstvom, da je ND Gorica znova med najboljšimi.

Birsa je prav na zelenici Športnega parka prvič opozoril nase in svoj nedvomno razkošni nogometni talent. »Biki« se je v plavo-belem dresu dokazoval zgolj dve sezoni, a v tem času pustil neizbrisen pečat v srcih navijačev novogoriškega kluba. S 27 zadetki in 5 podajami za gol je bil eden izmed ključnih igralcev zasedbe, ki je v sezonah 2004/05 in 2005/06 pokorila slovensko ligo.

Sledil je odhod na tuje. Sochaux je bil njegova prva postojanka na njegovi dolgi mednarodni poti. Po treh sezonah v vzhodni Franciji ga je v svoje vrste zvabil ambiciozni Auxerre, s katerim je Birsa tudi prvič zaigral tudi v sloviti Ligi prvakov. Čeprav je francoski predstavnik v skupini z Real Madridom, AC Milanom in Ajaxom zasedel zadnje mesto v skupini G, pa je Šempetrčan opozoril nase na takratni Amsterdam Areni, ko je ob porazu z 2:1 v 57. minuti zadel iz prostega strela.

Kljub široki paleti mednarodnih izkušenj, zadnjih devet sezon se mudi po Italiji (Genoa, Torino, Milan, Chievo, Cagliari), pa se Birsa, ki je za slovensko izbrano vrsto zaigral 90-krat, kar ga uvršča na tretje mesto večne lestvice, vedno rad vrne v domače kraje. Še vedno spremlja klub, ki ga je izstrelil v nogometno orbito, klub, kateremu je dal toliko, klub, čigar navijači so mu vedno znali pokazati, koliko jim pomeni.  »Vesel sem, da se je Gorica vrnila v prvo ligo. Nedvomno je bila sezona težka za vodstvo, ki je opravilo odlično delo, prav tako pa za igralce, ki so med samo sezono pokazali, da jim je mar in da zmorejo,« je dejal priljubljeni Biki in klubu zaželel športno srečo v sezoni 2020/21.