Intervju z miranom burgićem pred začetkom sezone

Nova Gorica, 09.08.2020

Športni direktor novogoriškega kluba Miran Burgić je pred prihajajočo prvoligaško sezono spregovoril o izzivih minule drugoligaške izkušnje, finančnem stanju kluba, kadrovskih spremembah in pričakovanjih na prvi tekmi z ljubljansko Olimpijo.

Pred natanko desetimi dnevi je Rade Obrenović v Kranju odpiskal konec tekme in slavje se je lahko pričelo. Kako si doživljal tisto odločilno tekmo?
"Priznati moram, da je bilo v zraku čutiti veliko napetosti. Vedeli smo, kaj ta tekma pomeni za nas in za ta klub. Ob zadnjem pisku bi rekel, da sem prej začutil olajšanje in pomiritev. Kot da bi mi z ramen padlo neko izjemno težko breme. Začutil sem neko zadoščenje, saj vem, koliko truda smo vsi v klubu vložili v tem težkem in turbulentnem letu. To je bila najlepša nagrada."

Gorica se je v prejšnji sezoni znašla v nepoznanih vodah. Kako se je vodstvo spoprijelo z izzivom igranja v drugoligaški konkurenci?
"V rezultatskem smislu se je Gorica znašla na najnižji točki v svoji zgodovini. Skozi celotno sezono je okoli kluba vladala velika negativnost, kar je delo vodstva še dodatno oteževalo. Domače tekme smo na začetku morali igrati v Ajdovščini, kar nekaj fantov je želelo klub zapustiti, novih igralcev zaradi negotovosti, ki je sledila ob izpadu, nismo mogli pripeljati. A tisti, ki so ostali oziroma so prišli, so pokazali, da so pravi in so izkazali pripadnost klubu."

Ob vrnitvi pa ne smemo pozabiti na navijaško skupino Terror Boys, ki je fantom in vodstvu stala ob strani tudi ob tej črni piki v zgodovini kluba.
"
Vsekakor. Zahvalil bi se jim za vso podporo, saj verjamem, da tudi njim ni bilo lahko. Vem, da so bili ob izpadu v drugo ligo zelo razočarani. Tudi z njihovo pomočjo se nam je uspelo vrniti, saj njihova podpora na vsaki tekmi ogromno pomeni fantom. Skupaj smo prišli do tega cilja (vrnitve) in še naprej računam na podporo Terror Boysov in ostalih navijačev."

Zdaj, ko se je klub vrnil med prvoligaše, bo najbrž prvi cilj obstati v 1. SNL, nato šele vse ostalo.
"Primarni cilj je obstanek v ligi. Zavedam se, da je Gorica klub s tradicijo, klub z imenom, zgodovino, rezultati. Kot klub prihajamo v prvo ligo z omejenim proračunom, to pa ne pomeni, da se bomo do zadnjega kroga krčevito borili za obstanek. Prepričan sem, da bodo fantje znali zagrabiti priložnost za nekaj več."

Kako sam vidiš igralski kader in delo, ki ga opravlja Borivoje Lučić?
"Igralski kader je kvaliteten. Številni fantje imajo prvoligaške izkušnje, nekaj jih je tudi takih, ki so Gorico popeljali do drugega in četrtega mesta v prvi ligi. Zagotovo bomo kakšen košček igralski sestavljanki še dodali, prvi cilj pa je zadržati fante, ki so že tukaj. Trener Lučić je fantom vnesel sproščenost in igrivost, predvsem pa jih pripeljal do tega, da ne igrajo v krču oziroma s strahom, da ne čutijo pritiska. Strokovnemu štabu gre zelo veliko zaslug za nedavni uspeh."

Klub še vedno sledi viziji razvoja mladih igralcev. Tudi letos se zdi, da ne bo drugače, saj je v ekipi kar nekaj mladih, zelo talentiranih nogometašev. Misliš, da se tudi zaradi slovesa kluba, ki sloni na mladih, prav ti odločajo za prihod v Športni park?
"Gorica je bila kot nogometni klub vedno znana po tem, da je znala v tujino izstreliti kvalitetne nogometaše iz lastne nogometne šole. Trudimo se, da bi ta sloves obdržali. Je pa res, da je naš bazen, iz katerega črpamo mlade nogometaše, zelo omejen. Da smo iz našega okolja proizvedli toliko odličnih posameznikov, je velik uspeh. Mislim, da nam po številu domačih igralcev v kadru ne more priti blizu noben prvoligaš."

Osnova vsega pa so vendarle finance oziroma finančna preskrbljenost. V kakšnem stanju je s tega vidika trenutno klub?
"Poudaril bi, da je bil klub še dve leti nazaj v veliko slabšem položaju, kot je danes. Res je, da izpad v drugo ligo in pojav Covid-19 nista pomagala, a se počasi vračamo na začetek, pred tisto krizo. Danes je klub 90% manj zadolžen, kot je bil pred prihodom nove uprave pred petimi leti. Še vedno pa se moramo za vsak prihodek močno potruditi, saj denarja ni na pretek."

Proračun kljub vrnitvi v prvo ligo ne bo poskočil. Bi si želel boljšega sodelovanja z morebitnimi sponzorji znotraj Goriške?
"Vsekakor je klubu v interesu, da bi bilo takšnih sodelovanj čim več. Želel bi si, da bi bili toliko preskrbljeni, da finančna usoda ne bi bila odvisna od prodaje igralcev. Hkrati pa razumem situacijo, saj moremo delati znotraj svojih omejitev."

Veliko se govori o prihodu Etiena Velikonje, z ekipo trenirajo tudi nekateri stari znanci. Bo Gorica po prihodu Gorana Cvijanoviča še aktivna na nogometni tržnici?
"Zagotovo bomo pripeljali še kakšnega igralca. Za začetek mislim, da imamo kader dovolj velik, prestopni rok pa traja vse do konca septembra, kar pomeni, da imamo še kar nekaj časa, da dopolnimo kader. Ena izmed možnosti je tudi Etien Velikonja, bomo pa videli, kako se bodo stvari odvile."

Za konec se ozrimo še v bližnjo prihodnost in četrtkovo tekmo z Olimpijo. Se strinjaš, da bo kljub vsem igralskim rotacijam Olimpija v vlogi favorita?
"Olimpija mora biti v vlogi favorita. Od tega ne smejo in ne morejo bežati. Tako, kot smo bili v drugi ligi mi za vsak klub Olimpija ali Maribor, na vsaki tekmi v vlogi favorita, na vsaki tekmi zaradi tega igrali proti dodatno motivirani ekipi. Sem pa prepričan, da imamo kvalitetno ekipo, ki si je na zadnjih dveh tekmah nabrala samozavest. Najprej proti Triglavu, ko so si fantje izborili vrnitev v prvo ligo, kasneje pa še z dobro predstavo proti Sparti, ki je kvalitetnejša od vseh ekip v slovenskem prostoru. Mislim, da so začeli razumeti in verjeti, kako kvalitetni so in da so sposobni velikih stvari."