Petrić: V nogometu se moraš iz dneva v dan dokazovati

Nova Gorica, 18.09.2020

Gordan Petrić je danes tudi uradno postal novi trener članske ekipe goriškega prvoligaša. 51-letni srbski strateg, ki v Športni park prihaja z bogatimi nogometnimi izkušnjami, je ob podpisu pogodbe strnil svoje misli za klubsko spletno stran.

Gordan, dobrodošel v Novi Gorici! Kakšni so prvi občutki?

"Najprej bi se rad zahvalil za lepo dobrodošlico. Občutki so odlični, saj prihajam v okolje, ki ga dobro poznam. Slovenski nogometni prostor mi je blizu, ligo tudi redno spremljam. Ko sem opravljal UEFA trenersko licenco, so me vprašali, kje bi si želel kot trener delovati. Odgovoril sem ali Otok, kjer sem preživel veliko let kot igralec, ali Slovenija oziroma Madžarska. Ko so me začudeno pogledali, sem jim odvrnil, da gre za državi, kjer je vedno prostor za napredek in je zaradi svojega nogometnega potenciala nepredvidljiva. Ekipa, kot je Celje, je lani lahko osvojila prvenstvo zaradi organizirane ekipe in odličnega trenerja. Takšna liga je vedno odličen izziv."

Ekipo prevzemaš v situaciji, za katero vsekakor ne moremo reči, da je najboljša. Kaj so stvari, ki jih želiš v prvih nekaj treningih popraviti? 

"V prvi fazi si predvsem želim še bolje spoznati z igralci, jim predstaviti svoj način dela ter da tudi sam vidim, kako se sami na ta način dela odzivajo. Vse to bo prišlo s časom. Prihajam v situacijo, kjer je klub izgubil dve tekmi. Vsekakor si želim čimprej začeti z nabiranjem točk, a daleč od tega, da bi bilo vse že izgubljeno. Od igralcev želim predvsem to, da maksimalno opravljajo svoje delo na igrišču in izpolnjujejo zahteve strokovnega štaba."

Igralski kader si že lahko spoznal. Kakšno je tvoje mnenje o ekipi? Bi si želel še kakšne okrepitve?

"Mislim, da po kvaliteti ekipa Gorice ne odstopa toliko od ostalih ekip v slovenski ligi. Ta je nasploh zelo izenačena. Že na tekmi z Muro, ki si jo bom ogledal v živo, bo jasno veliko stvari. Hitro bo videti, ali bomo želeli graditi svoj igre ali bo igra zaradi zbiranja točk v "drugem planu". Vsaka ekipa potrebuje okrepitve. Presodili bomo situacijo in videli, kdo in na katerem položaju bi bil dobrodošel za našo ekipo."

Poseduješ bogate igralske in trenerske izkušnje. Kaj od svojega znanja si želiš najprej prenesti na igralce?

"Kar sem se naučil v svoji igralski karieri, je to, da je nogometna kariera zelo kratko obdobje. Zato bi rad na svoje igralce prenesel občutek resnosti, odgovornosti in urgentnosti, saj časa nimajo na pretek. Izkoristiti morajo ta čas, da iz sebe iztržijo kar se da veliko. V nogometu se moraš iz dneva v dan dokazovati. Kar si naredil danes, se jutri že pozabi. Želim, da so moji igralci profesionalci v vsakem pogledu."

Goriški klub ima zahtevno publiko in zelo čustveno navijaško zaledje. Kaj bi jim želel sporočiti ob svojem prihodu?

"Rad bi jim sporočil, naj ostanejo zvesti ekipi, saj jih bodo fantje potrebovali in jim njihova podpora veliko pomeni. Kot nekdanji funkcionar Partizana vem, koliko lahko navijači prispevajo h klubskemu uspehu. Z navijači se je potrebno pogovarjati, jim prisluhniti, saj so tudi oni del kluba. Navijači ne znajo ovinkariti, saj jim klub preveč pomeni in prav oni ti bodo podali najbolj iskreno mnenje. Želim se jim dokazati z delom, saj sem oseba, ki ne živi od nogometa, ampak živi za nogomet."