Odziv na sodniške malomarnosti v škodo Gorice

Nova Gorica, 26.02.2021

Zgodilo se je večkrat. Pa se nismo odzvali, ker smo verjeli v naključja in enakopraven sodniški kriterij. Ker pa je seznam napak, ko je oškodovana zgolj ena stran (naša), iz kroga v krog daljši, se moramo oglasiti ter zaščititi interese kluba.

Po vnovični sodniški napaki, na kar tretji zaporedni tekmi spomladanskega dela sezone, je čas, da z apelom na NZS in Združenje nogometnih sodnikov Slovenije poskušamo doseči odgovor in pojasnilo, čemu smo v letošnji sezoni pri ND Gorica deležni tako grobe sodniške disfunkcionalnosti.

Seznam najbolj grobih napak na tekmah ND Gorica v sezoni 2020/21:

4. krog (Mura 1:0 Gorica)

Situacija: V 52. minuti tekme napadalec Mure Vito Štrakl v kazenskem prostoru nepravilno ovira Matijo Kavčiča, kar s svojo zastavico glavnemu sodniku Asmirju Sagrkoviću signalizira stranski sodnik. A ga Sagrković ignorira, ne upošteva ter dosodi enajstmetrovko. Uspešno izvedena enajstmetrovka je bila razlika na tekmi.

10. krog (Gorica 0:2 Olimpija)

Situacija: Andres Vombergar v 16. minuti doseže zadetek za 1:0. Iz prepovedanega položaja. Stranski sodnik je v danem trenutku v idealnem položaju, a zastavice ne dvigne. Gorica je imela v prvem polčasu pobudo in tekma bi se ob pravilni reakciji stranskega sodnika kaj lahko odvila drugače.

12. krog (Koper 1:1 Gorica)

Situacija: V 74. minuti srečanja glavni sodnik Slavko Vinčić dosodi enajstmetrovko, ki jo je znotraj nogometnih pravil težko razumeti. Igralcu Kopra Žanu Žužku je spodrsnilo v kazenskem prostoru, nihče izmed igralcev Gorice v danem trenutku ni bil v njegovi bližnji okolici (v nadaljevanju akcije Bjelica žogo izbije in se Žužka ne dotakne). Koper je iz enajstmetrovke dosegel izenačujoči zadetek in postavil končni rezultat srečanja.

21. krog (Gorica 2:1 Koper)

Situacija: Ob zadetku Spinellija v 72. minuti se ne le zgolj strelec zadetka, temveč še dva igralca ob izvajanju prostega strela nahajata v prepovedanem položaju, skupno se torej trije igralci v tistem trenutku nahajajo v prepovedanem položaju.

22. krog (Mura 3:1 Gorica) 

Situacija: V 2. minuti srečanja se ob strelu Klepača z glavo iz neposredne bližine v prepovedanem položaju nahaja Amadej Maroša, ki za »pol telesa« stoji za zadnjim goriškim branilcem Tinetom Kavčičem. Tudi tokrat stranski sodnik ni odreagiral, plavo-beli pa so morali po napaki sodnikov že od samega začetka loviti rezultat, kar pri sestavi igre ključno vpliva na sam potek srečanja.

23. krog (Gorica 0:0 Aluminij)

Situacija: V 37. minuti je glavni sodnik srečanja David Šmajc Roku Grudini pokazal rumeni karton za prekršek, ki ga, kot razkriva videoposnetek na naših družbenih omrežjih, sploh ni bilo. Nadaljnje: situacija pri drugem rumenem kartonu istega igralca - v 50. minuti - je prišel po enako, če ne bolj sporni situaciji. Mevlja akcijo Aluminija prekine s prekrškom, glavni sodnik pusti prednost, na kar Grudina podre Mujana. Prekršek? Zagotovo. Prekršek za rumeni karton? Nikakor. Takšnega mnenja je bil tudi Šmajc, ki po rumenem kartonu sploh ne bi posegel, če ga igralec Aluminija ne bi spomnil, da je Grudina že bil kaznovan.

Pri ND Gorica ne želimo iskati izgovorov in opravičil za rezultate, želimo si le, da bi kot drugi najtrofejnejši klub v Sloveniji bili tretirani kot enaki ostalim klubom, ki letos tekmujejo v PLTS. Medtem ko grejo sodniške napake neposrednemu tekmecu za obstanek v korist (glej: Aluminijeva enajstmetrovka proti Celju v 20. krogu), je ND Gorica deležna čistega nasprotja. Brez grobih napak, ki smo jih našteli, bi goriški rezultatski izkupiček zagotovo izgledal drugače. Konstantne napake v škodo kluba v letošnji sezoni državnega prvenstva nam onemogočajo enakovredno kosanje in ker ne želimo, da je usoda kluba, ki skupaj z igralci, zaposlenimi, nogometno šolo in sponzorji združuje več kot 300 ljudi, odvisna od sodniških napak, apeliramo na NZS in Zvezo nogometnih sodnikov Slovenije, naj nam do konca sezone omogoči enakopraven položaj na tekmah PLTS.

Lep športen pozdrav,

ND Gorica