Republiški prvaki Slovenije 1955

Največji uspeh je goriški nogomet v obdobju nekdanje skupne jugoslovanske države doživel že v prvih povojnih letih. V sezoni 1954/55 je moštvo tedanjega Železničarja osvojilo prvo mesto v zahodni skupini slovenske lige, ki je bila do leta 1958 razdeljena na dve polovici.

Skupni prvak slovenske lige, ki sta ga določili finalni tekmi med zmagovalnima ekipama njenega zahodnega in vzhodnega dela, je napredoval v slovensko-hrvaško ligo, ki je bila v rangu kasnejše druge zvezne lige.

Finale je tako Železničar iz Nove Gorice igral z Rudarjem iz Trbovelj. Na prvem srečanju v Zasavju so domači slavili kar s 4:1. V preobrat na povratni tekmi je verjel le malokdo, vendar so igralci Železničarja, ob bučni podpori številnih ljubiteljev nogometa, ki so se v tistih časih zbirali okrog igrišča v Šempetru, pripravili presenečenje, zmagali s 5:1 in postali slovenski prvaki.    

V naslednji sezoni jih je tako čakalo naporno tekmovanje v slovensko-hrvaški oz. conski ligi, kjer so izmed dvanajstih moštev končali na zadnjem mestu. Dolga potovanja in težki nasprotniki so na ekipi pustili posledice. ŽNK Nova Gorica, kot se je tedaj preimenoval klub, je v conski ligi skupno dosegel 19 zadetkov, kar trinajst pa jih je prispeval Ivan Markič, ki je bil najboljši strelec slovenskih moštev.    

Končna lestvica conske lige 1955/56: 1. Lokomotiva Zagreb 34 točk, 2. Odred Ljubljana 28, 3. Šibenik 28, 4. Split 26, 5. Ljubljana 23, 6. Rijeka 22, 7. Metalac Beograd 21, 8. Trešnjevka Zagreb 20, 9. Branik Maribor 19, 10. Karlovac 19, 11. Segesta Sisak 19 in 12. Nova Gorica 5 točk.    

 

EKIPA SŠD ŽELEZNIČAR/ŽNK NOVA GORICA 1954/55

(slovenska nogometna liga zahod, 1. mesto od 10 ekip; v finalu zmaga nad Rudarjem iz Trbovelj (5:1, 1:4) – napredovanje v slovensko-hrvaško oz. II. zvezno ligo)  

Igralci: Igor Pignatari, Viktor Silič, Ivan Kogoj, Danijel Besednjak, Cveto Krajnik, Lojze Gulin, Vid Kuzmin, Pino Križaj, Vlado Korpar, Kamilo Gorjan, Ivan Markič, Anton Mozetič, Franc Bajt, Bednar, Jožko Vodopivec, Virgilio Bevčič, Oton Mozetič, Marjan Žibernik.

Trener: Edko Koglot