Uradna izjava ND Gorica o igralcu Etienu Velikonji

Nova Gorica, 01.09.2010

 

V letošnjem prestopnem roku sta interes za prestop Etiena Velikonje uradno formalno predstavila dva kluba, angleški Watford in ljubljanska Olimpija.
 
Predstavniki londonskega drugoligaša, ki so se v Novi Gorici mudili večkrat, so na klubski naslov že v začetku prestopnega roka poslali dve uradni pisni ponudbi. Po pogovorih, ki so potekali tako v Londonu kot v Novi Gorici, je ND Gorica ponudbo sprejela. Z njo je bil Etien Velikonja seznanjen in jo je po pogovorih z Angleži zavrnil.

Ponudba Olimpije je prispela sredi avgusta. Tudi tu izpostavljamo profesionalen odnos predsednika in predstavnikov kluba. Ponudbo so v Novi Gorici osebno predstavili vodstvu ND Gorica, ki jo je sprejelo in privolilo, da  predstavniki Olimpije s slednjo seznanijo še igralca, ki pa jo zavrnil »iz športnih razlogov«.

Do 31.8.2010 so zanimanje za Etiena izrazile tudi razne športne agencije oz. posredniki: iz Španije, Belgije, Anglije, Nemčije, Hrvaške in Rusije. Šlo je predvsem za telefonske pogovore, v katerih so posredniki prosili za informacije v zvezi z morebitnim prestopom Etiena Velikonje, a brez uradnih ponudb.

V začetku avgusta se je v medijih začela pojavljati zgodba športnega direktorja NK Maribor Zlatka Zahoviča, da bo igralec Etien Velikonja član Maribora do konca avgusta. Glede na to, da se ne zakoniti zastopnik Maribora ne njegov pooblaščenec z uradno ponudbo – pisno ali ustno – v ND Gorica ni oglasil, smo bili nad medijskim poročanjem skrajno presenečeni, ne pa tudi nad neprofesionalnim obnašanjem in zadnjimi žaljivimi izjavami profesionalca Zlatka Zahoviča: »Gorica se mora spametovati«, »Amaterji ne bodo izsiljevali«, itd.
 
Etien Velikonja je igralec Hita Gorice in ima veljavno sklenjeno pogodbo, ki se izteče junija 2012. Klub, ki izrazi zanimanje za prestop igralca, mora matični klub obvestiti o tej nameri in podati uradno ponudbo (po predpisih NZS in FIFE), v nasprotnem primeru se lahko šteje, da ta klub igralca napeljuje k odstopu od pogodbe, kar je v neskladju z omenjenimi predpisi. Utemeljeno sumimo, da je NK Maribor igralca napeljeval oz. ga napeljuje k odstopu od pogodbe iz neupravičenega razloga, da bi po izsiljeni prekinitvi prestopil v njihove vrste.  Slednje nam omogoča sprožitev ustreznih pravnih postopkov za zavarovanje interesov ND Gorica.

Glede dogajanja okrog morebitnega prestopa Etiena Velikonje v Maribor dodajamo, da je vse, kar se je dogajalo 30. in 31. avgusta 2010, le nekaj informativnih telefonskih klicev preko »domnevnega« posrednika NK Maribor. Ob tem poudarjamo, da ne Zlatko Zahovič ne noben drug predstavnik Maribora ni kontaktiral, niti posredno, odgovornih oseb v ND Gorica.

Delujemo in poslujemo transparentno, kar v tem primeru vključuje pisno formalizacijo ponudbe za prestop igralca, ki je pod pogodbo, česar nihče pri Mariboru ni storil. Transparentnost skušamo zagotavljati tudi z objavljanjem podatkov o finančnem stanju kluba, kar ni praksa v vseh slovenskih klubih. 

Slovenski javnosti sporočamo, da je na SP v Južni Afriki nastopilo sedem igralcev, ki so bili vzgojeni v ND Gorica in se od tu prodali v tujino. Na zadnji reprezentančni prijateljski tekmi proti Avstraliji je v prvi enajsterici nastopilo pet bivših članov Hita Gorice. Trenutno imamo v reprezentanci U-21 tri igralce, kar je več kot jih ima NK Maribor.

ND Gorica je bila, ostaja in bo velik klub.  
 

ND Gorica