Arčon: Pošten odnos in trdo delo sta nas spravila pokonci

Nova Gorica, 07.01.2022

Še eden, ki se je udeležil decembrske tiskovne konference, je predsednik ND Gorica Hari Arčon, s katerim smo se dotaknili številnih tem.

Hari Arčon ...

... o novi sezoni in izkušnjah iz preteklosti: Ne me narobe razumeti, ampak drugi izpad iz prve lige smo lažje sprejeli kot prvega. Lažje smo se organizirali zaradi izkušenj iz preteklosti. Res je, da je za nami težko obdobje, v katerem smo bili omejeni s kadrovanjem. Ta izkušnja je povzročila, da smo letos poleti imeli mirnejšo glavo, dala pa nam je tudi spoznanja, na podlagi katerih smo opravili določene poteze. Prva je bila, da smo na klop članske ekipe vrnili Mirana Srebrniča, ki zelo dobro pozna našo situacijo in nedvomno predstavlja dodano vrednost, ki se je z denarjem ne da kupiti. Druga je bila postavitev novega športnega direktorja, ki je v našem klubu igral 10 let in pozna njegovo razmišljanje. Klub ni samo institucija, ki deluje v našem mestu, temveč integrira v samo mesto. Tretja stvar, ki pa je bila najpomembnejša, je ta, da smo ostali skromni. Posledično smo danes bolj povezani, kar je ključen element izjemnih rezultatov. Da smo bili brez pogodb z igralci, ni naključje, kajti z ritmom iz preteklosti se ni dalo več iti naprej in je bilo treba določene zadeve prevetriti. Z delom smo zadovoljni, razmišljati pa je treba naprej, za kakšno leto, dve, morda tri. V tem trenutku, ko je večina na dopustu, mi moramo pametno razmisliti, kako narediti naslednji korak. Prvi kratkoročni cilj je postati prvak 2. SNL, hkrati pa se moramo pripraviti na naslednje poletje, da ne bomo ponovili zgodbe iz lanske sezone.

... o boljši organiziranosti: Vsak cunami, ki se zgodi v klubu, ponavadi naplavi dobro in slabo. Kar je bilo slabega, skušamo očistiti, in kar je dobrega, želimo nadgraditi. Organizacijsko smo v zadnjem obdobju definitivno postali boljši klub, razdelili smo si funkcije, imamo pa tudi enostaven način kolektivnega odločanja, tako da vsako stvar, za katero se odločimo, prej korenito premislimo.

... o odpravi dolgov: Gorica je v solidni kondiciji. To pomeni, da dolgov, ki so se vlekli iz preteklosti, ni več, tako da smo postali klub, ki je lahko zanimiv na trgu in pri katerem funkcioniramo transparentno za naprej. Zagotovo pa je veliko odvisno od nas in kako bomo izbrali naslednje korake.

... o financah in prvi ekipi: Gorica je profesionalen klub. To pomeni, da mora letno zagotoviti proračun, ki se giblje med 600 in 700 tisoč evrov, kar vsekakor ni majhen denar. Če vlagaš v profesionalnost, pričakuješ tudi rezultate. Vsekakor v primeru uvrstitve med slovensko elito iz nje ne želimo ponovno izpasti, ker bi to pomenilo, da si sami sebi streljamo v koleno. Strokovni štab razvija svoj model igre in profil igralcev, temu pa mora slediti tudi finančni model, kar pomeni, da moramo uskladiti skupni imenovalec. Za razliko iz preteklosti je ta stvar v tem trenutku popolnoma drugačna. Mi se zavedamo, kaj prva liga zahteva ter kakšna sta naša trenutna realno stanje in kvaliteta. Imamo zelo homogeno in povezano ekipo, to pa je tisto izhodišče na kateremu gradimo.

... o prihajajočem prestopnem roku: Že v januarju bo prišlo do premikov. Filozofija kluba je taka, da tisti, ki ne zadovolji standarda, žal težko pri nas nadaljuje svojo kariero. Ni vsak za našo slačilnico, ker mora izpolnjevati določene pogoje. Ravno homogenost je tisto, kar želimo zgraditi, prav tako pa je pomembna pripadnost grbu. Želimo talentirane ljudi, to pa so tisti, ki se želijo učiti in napredovati. Poleti pa bomo po ocenah stroke nadaljevali in nadgrajevali naprej.

... o nogometni šoli: Z mladinskimi kategorijami smo bili na zelo tankem ledu in ta led bi se lahko že prej zlomil, kar bi bilo res škoda, da bi se klubu po vseh kalvarijah, ki smo jih dali skozi v zadnjih šestih letih, zgodilo še kaj hujšega. Pošten odnos in trdo delo sta nas spravila pokonci, marsikaj smo se naučili. Šolo bomo vrnili nazaj, je pa res, da ko trpi Gorica, z njo trpi cela regija. Začeli smo se pogovarjati z DMNG, da se počasi združimo skupaj in postavimo skupno vizijo. Bazen otrok na Goriškem je vsak dan manjši, vse več otrok se odloča za druge športe.

... o infrastrukturi: Še en problem, ki ga bo v bodoče potrebno rešiti, je infrastruktura. Sicer je boljša kot v preteklosti, vsaj kar se tiče pogojev za trening, pri čemer moramo izpostaviti Javni zavod za šport Nova Gorica. Smo pa kljub temu podhranjeni z igrišči. V modernem obdobju ni vzorno pričakovati, da bo tolikšno število otrok, kot jih imamo mi, treniralo na enem umetnem igrišču. To sicer ni izgovor za kakšne slabše rezultate, bomo pa to morali postaviti na višji nivo. Na našo pobudo smo že razširili trenažno površino ob Kornu, naša želja pa je, da bodo tam več trenirale tudi mlajše kategorije. Stalno smo v komunikaciji z lokalno skupnostjo in Javnim zavodom za šport, s katerima iščemo tudi druge rešitve. V preteklosti smo tako v Mirnu kot v Renčah sodelovali pri sanaciji glavne površine, tako da so tudi mlajše selekcije lahko določen odstotek tekem odigrale na naravni travi. Problem je, da mi nismo lastniki, ampak zgolj najemniki, velikokrat pa se naš glas sploh ne sliši. Kaj se bo zgodilo v bližnji prihodnosti ne vem, kajti glede na trenutno odzivnost ne vidim možnosti, da bi se v Novi Gorici zgradila dodatna igrišča. Po domače povedano, se moramo znajti sami.