Prvi pripravljalni nasprotnik: FK Rudar Pljevlja

Nova Gorica, 20.06.2022

Nemudoma ob prihodu v Kranjsko Goro bo plavo-bele pričakalo kosilo. Po kosilu počitek, potem pa kratka vožnja do Jesenic, prizorišča prve pripravljalne tekme na sezono 2022/23. Nasprotnik bo črnogorski prvoligaš FK Rudar Pljevlja.

Rudar je bil ustanovljen davnega leta 1920, tako da letos praznuje 102. obletnico obstoja. Skozi zgodovino je nosil različna imena, najprej je bil ustanovljen kot Breznik, tri leta kasneje se je preimenoval v Sandžak, takoj po drugi svetovni vojni pa je bil prepoznan pod imenom Jedinstvo. Sedajšnje ime je dobil leta 1947.

Vse od uvedbe črnogorske prve lige (2006) je nastopal na najvišjem nivoju te male, a prelepe obmorske države. V ligi se je dvakrat veselil naslova najboljšega v Črni Gori. To se je zgodilo v sezonah 2009/2010 in 2014/2015.

Velja pa za najuspešnejši klub kar se tiče črnogorskega pokalnega tekmovanja, kjer se je trikrat veselil skoka na vrh, enkrat je v finalu ostal poražen, dvakrat pa je svojo pot končal v polfinalu.

Lansko sezono v črnogorski prvi ligi je zaključil na osmem mestu, kar velja za najslabši izkupiček v klubski zgodovini, saj je dokaj redni udeleženec kvalifikacij za evropska tekmovanja. Kakšnih uradnih izkušenj z nastopanjem proti slovenskim klubom pa nima.

Rudarjevo domovanje je Gradski stadion, ki sprejme približno 5.000 obiskovalcev in v ožji bližini nudi tudi možnost igranja tenisa, rokometa in košarke. 

Prepoznavna klubska barva je modra z vodoravnimi rdečimi črtami, gostujoče barve so pretežno bele.

Gorica bo tretji slovenski klub, proti kateremu se bo kolektiv iz Pljevlje pomeril v letošnjem pripravljalnem obdobju. Pred tem so se pomerili še s Celjem (poraz 1:6) in Domžalami (poraz 0:8).