Pogovor z novim športnim direktorjem

Nova Gorica, 08.02.2024

V zimskem prestopnem roku je prišlo tudi do spremembe v upravi. Funkcijo športnega direktorja je prevzel Zoran Ljubinković, 41-letni nekdanji srbski osrednji branilec. V svoji karieri je branil barve Spartaka iz Subotice, belgijskega Royal Antwerpa, Zemuna, Mladosti Apatina, Smedereva, Radničkega iz Niša, Inđije, romunskih Petrolula, Otelula in Universitatee Craiove, na koncu tudi Rada ter Kolubare. Ima tudi trenerske izkušnje. Z njegovim prihodom je dosedanji športni direktor Admir Kršić prevzel vlogo direktorja.

Kako je prišlo do vašega prevzema funkcije športnega direktorja Gorice?

Pojavila se je priložnost, da delo, ki ga imam rad, opravljam iz drugačne perspektive. Bil sem trener srbskega superligaša do sredine lanskega novembra, delo trenerja sem opravljal 6 let, z nogometom se ukvarjam od svojega 7. leta. Ta lepa igra je preprosto del mene. Vlagatelj iz Francije, gospod Lazar Pavlović, me je najel, da analiziram klub, njegovo prvo ekipo in mladinsko šolo. Po 2 mesecih bivanja v Sloveniji in skavtiranja sem prišel do zaključka, da je to resen klub z bogato tradicijo, ki je trenutno v nekakšnem mirovanju in samo čaka na ljudi, ki so sposobni in motivirani, da dosežejo vrhunske rezultate. Kasneje sem s strani investitorja dobil ponudbo, da bi bil tudi sam del projekta, in sicer v vlogi športnega direktorja.

Tekom svoje kariere profesionalnega nogometaša ste bili član številnih klubov. Kaj ste se iz nje naučili?

Nogomet je zdaj postal velik ''biznis''. Sicer je bil že prej, zdaj pa je vse dobesedno v denarju in to ni dobro za otroke, ki so v razvoju. Marsikaj jih ovira, da bi vzljubili nogomet. Nogomet vsakega posameznika nauči nekaj drugega, mene osebno je naučil, da več kot mu daš, več ti bo vrnil. Ne verjamem v naključja in ne verjamem v srečo. Verjamem pa, da brez discipline, trdega dela, predanosti, osredotočenosti, pozitivne naravnanosti in vere v uspeh nimaš v nogometu kaj iskati, prav tako na vseh drugih področjih v življenju ne. Vsak se bodisi v karieri bodisi drugod v življenju sreča s številnimi težkimi trenutki in zapletenimi odločitvami.

Ste Gorico in slovenski nogomet poznali že prej?

Poznal sem osnove o Gorici in njeni nogometni zgodovini. Ko pa sem začel skavtirati in se ukvarjati z zgodovino kluba, sem ugotovil, da gre za enega najtrofejnejših slovenskih klubov z lepo zgodovino uspehov tako na domači kot mednarodni sceni. Ima zveste navijače, ki jih je treba vrniti na stadion, vendar za to jim moramo tudi nekaj ponuditi. Vzdušje lahko vrnemo s predstavami na igrišču, z atraktivno in napadalno igro ter seveda rezultati. Ko bomo imeli to, potem lahko pričakujemo, da se bodo ljudje vrnili na stadion.   ⁠

Na začetku prestopnega roka smo bili zelo aktivni. Kako poteka kadrovanje?  

Vodenje nogometnega kluba je danes vedno večji posel. Želimo zagotoviti, da bo ta posel pri nas zdrav in da bo dobro deloval tudi s pomočjo premišljenih potez na nogometnem trgu. Načrtovanje je ključnega pomena. Razmišljati moramo o tem, katere igralce lahko tržimo, katere lahko pripeljemo in katere moramo razvijati kot temelje. Imamo mladinsko šolo, katere potencial moramo maksimalno izkoristiti, saj imamo nekaj tržno zelo zanimivih mladih igralcev, ki jih želimo čim bolj promovirati, pa tudi seveda razvijati in jim nuditi možnost za napredek. Razmišljati moramo v tej smeri, igralci kakšnega kova nam manjkajo, ideje moramo deliti s trenerjem in potem ustrezno ukrepati. Pogajanja pa so dandanes vedno bolj zapletena. Prepričan sem, da bodo imeli igralci, ki so prišli v tem prestopnem roku, velik vpliv na igro in bodo upravičili pričakovanja ter apetite.  

⁠Bodo nogometaši priprave oddelali v domačem okolju?   

Da, v Gorici imamo popolnoma vse pogoje za delo, od igrišča in dodatne opreme, fitnesa, do nasprotnikov, ki so v bližini in s katerimi bomo odigrali dobre pripravljalne tekme. Hkrati nam je in bo služilo tudi toplo vreme. No, zaenkrat je ekipa vsak dan skupaj in ima čas za spoznavanje tako na igrišču kot izven njega.  

Kakšna so vaša pričakovanja za drugi del sezone?   

Zadali smo si točno določene cilje in nekaj stvari, ki jih moramo uresničiti. Največji cilj predstavlja vrnitev v 1. ligo. Sam končni rezultat bo seštevek vseh podrobnosti, s katerimi se trenutno ukvarjamo v klubu, strokovnem štabu in pri samih igralcih. Kar moramo narediti in na kar lahko vplivamo, je maksimalna angažiranost celotnega kluba v prihajajočem obdobju. Moramo biti pozitivni, verjeti v uspeh in v to, kar delamo, ker le skupaj lahko dosežemo omenjeni uspeh.