Četrti zimski tekmec: Rukh Lviv

Nova Gorica, 09.02.2024

Prišlo je do spremembe v tekmovalnem delu zimskega pripravljalnega obdobja. Namesto proti srbski Kolubari v Umagu, kot je bilo sprva načrtovano, se bomo v Čatežu pomerili proti ukrajinskemu Rukhu.

Rukh je ekipa, ki prihaja iz mesta Lviv in tekmuje v najmočnejšem ukrajinskem prvenstvu od leta 2020/21, po tem ko so sezono prej dosegli 2. mesto v 2. ukrajinski ligi. 

Klub je nastal pred dobrimi 20 leti, natančneje leta 2003, in sicer kot nogometna akademija. Člansko zasedbo so vzpostavili šele leta 2009. Moštvo domače tekme igra na stadionu Bohdan Markevych, poimenovanem po očetu ustanovitelja kluba Myrona Markevycha in enemu glavnih začetnih sponzorjev akademije ter dolgoletnem trenerju njenih najmlajših kategorij.

Prvo pozornost širše ukrajinske javnosti si je Rukh izboril leta 2015, ko sta ga okrepila nekdanja člana velikega kijevskega Dynama Oleksandr Aliyev in Maksim Shatskikh. Klub je nato začel doživljati strm vzpon. Prvič se je na profesionalni oder prebil leta 2016/17, ko je v tretji ukrajinski ligi zasedel 2. mesto. 

Lansko leto je Rukh ustanovil še rezervno člansko ekipo, ki tekmuje v tretjem rangu ukrajinskega nogometa.

Zanimivo, Gorica se je v lanskem zimskem pripravljalnem obdobju v Umagu pomerila proti Rukhovi mladinski ekipi in zmagala s 3:0. Tokratni obračun proti profesionalni članski zasedbi pa bo odigran v soboto, 10. februarja, ob 11.30, v Čatežu.